– Det finns både risker och fördelar med att ha mer tid tillsammans. För de par som är stabila och mår bra är semestern bara en bonus och bra, men för de som inte har det tryggt och bra i grunden så kan semestern vara en risk, säger den legitimerade psykoterapeuten och familjerådgivaren Kerstin Danneholm.
På mottagningen i Visby är det högt tryck i början på hösten.
– Det kanske inte är så många som kommer och säger att de har haft en jobbig sommar, utan ofta handlar det om att man lätt hamnar i konflikt och bråk, missförstånd och missnöje. Det är det som många söker hjälp för. De flesta kommer hit för att reparera en relation och inte för att få hjälp att separera, säger hon.
Semesterledighet och sommarsäsongen kan dock innebära andra problem än vanligt.
– Att det har uppstått mycket irritation, för att det inte blev som vi hade tänkt oss. Det blev för mycket tjafs, vi hade inte råd och många är trötta, sammanfattar Kerstin Danneholm.
Förväntningarna är det första exemplet hon tar upp.
– Om man har höga förväntningar har man också risken att bli besviken. På midsommar, stora helger och semestern förväntas det att man ska ha det kul och ha det bra och om det inte blir så blir man besviken, säger hon.
Det kan vara allt ifrån att det dricks för mycket på sommarkvällarna eller att stranddagarna regnar bort, till att det inte blir någon riktig semester alls.
– Man kanske inte har råd att åka iväg och miljöombyte är en viktig faktor, när man går i sin hemmiljö och har mycket stress och press i sin vardag, fortsätter hon.
Flera gotlänningar arbetar dessutom i besöksnäringen.
– Jag träffar en del som driver restaurang och hotellverksamhet som har den här pressen på sommaren, samtidigt som barnen är lediga. Det är en konflikt som många här lever i, säger Kerstin Danneholm.
Privatpersoner påverkas också av öns besökare.
– Det hänger ihop med att vi är en turistort och att många har besök hemma, det kanske kommer vänner och släktingar och bor just på sommaren och att man inte får den här återhämtningen då.
Bristen på återhämtning påverkar speciellt föräldrapar.
– Det blir mer och mer, med småbarnsfamiljer som lever i det här pusslet och har höga krav på sig själva. Jag tror att det är de som kommer hem efter semestern och inte är utvilade, där den ena är trött och blir mer lättirriterad. Vi har inte den kulturen längre att vila upp oss utan vi har en press att prestera och göra coola saker på sommaren, som på Kneippbyn och Kolmården och konserter, säger Kerstin Danneholm.
Där har hon märkt av en förändring över tid.
– Jag har både varit barn och haft småbarn och är nu farmor. Jag kan se att pressen på barnfamiljer är mycket större nu. Det är ju sociala medier och allt som har slagit igenom, plus att vi har en annan ekonomi. Många par har råd att göra saker nu och man kostar på sig och bokar in det som är kul och bra, men det kanske bidrar till att man inte får den här återhämtningen och vilan.
Sommaren kan innebära tid att vila upp sig, göra det man vill och ägna sig åt varandra, men den påverkar olika relationer på olika sätt.
– När vi åker iväg kanske vi har det perfekt och hemma har vi den här stressen i vardagen, samtidigt som det kan bli för mycket prestationer utan återhämtning. Det blir två sidor av nästan alltihop. Som att rutinerna kan vara sköna att slippa, men det kan också vara bra att ha sina rutiner.
Oavsett om par behöver hjälp under semesterperioder eller i vardagslivet är Kerstin Danneholms relationsråd oftast desamma.
– Mina råd är väl alltid att försöka kommunicera och bolla och berätta vad man har för planer. Om man kommunicerar om vad man tänker och känner och behöver så förebygger man konflikt. Och om man lyssnar så klart. Vi måste prata för att det ska funka, säger hon.
För de som vill förbättra sin relation och kommunikation har hon en rutin.
– Till alla par som kommer hit brukar jag ge en lapp med frågor som de kan göra tillsammans. De är väldigt enkla men bra, säger Kerstin Danneholm.
Hon kallar det för att checka in relationen och rekommenderar par att göra det varje kväll.
– Vi måste mötas, ha kontakten, stämma av och följa upp. Att utvärdera och prata om hur vi har det, så att man har processat och bearbetat det. Sedan blir det en ny dag, istället för att det läggs på hög och blir en hel sommar av det.