Många patienter upprörda när de nekades läkarbesök
- Patienterna är väldigt upprörda. En tyckte att när vi demonstrerade mot höjda båtpriser, då skulle det här varit med också. Det är inte lätt att sitta i den här situationen.
- Vi har av våra verksamhetschefer fått prioriteringslistor som vi ska följa. Och visst kan man göra det. Men patienterna upplever sig sjuka och har behov av att få träffa någon. Jag hoppas det här är sista dagen som det är så här. Men så lär det väl inte bli, suckar Eva Smedberg.
Patienterna ser det dock inte som att det är personalens fel och alla vårdcentraler är drabbade av nedskärningarna som krävs för att klara kommunstyrelsens sparkrav för sjukvården på 30 miljoner kronor.
Slussas till andra läkare
Allting tar nu längre tid när man per telefon först ska ta emot samtal från patienterna och sedan, om det är behov av läkarvård samma dag, boka in patienterna hos läkare vid andra vårdcentraler och sedan ringa tillbaks och meddela patienterna vart de ska bege sig och när de har fått en tid.
Det här har inneburit att alla inte kunnat komma fram. Därför har även sjukvårdsupplysningen fått ökad belastning.
- Det är regeringens beslut som ligger till grund för hela prioriteringen. Det här är inget nytt. Det är bara det att vi tydligt talar om vad som gäller. Naturligtvis är det jättebesvärligt. Samtidigt är det så att vi har en mycket hög tillgänglighet inom den gotländska primärvården, säger Gerd Silk, primärvårdsstrateg och verksamhetschef för Roma vårdcentral.
- Vi får trimma in organisationen om vi inte får de resurser vi helst vill ha. Men kanske kan vi snart gå tillbaks till det normala, säger Gerd Silk.
Roma vårdcentral, som bara har en läkare i tjänst och inte längre får använda sig av hyrläkare ökar nu trycket på övriga vårdcentraler, där varje läkare får ta sig an fler patienter än tidigare.
-Vi har servat en del akuta fall från Roma i dag och vi har också fungerat som bollplank för andra. Men vi har inte resurser för att ta emot alla längre i och med att det måste sparas så mycket. Vi arbetar därför i enlighet med riksdagens prioriteringsordning, säger Hans Brandström, familjeläkare och verksamhetschef vid Gråbo vårdcentral.
Snuva och intyg får vänta
Det här innebär att enklare åkommor får patienterna klara genom så kallad egenvård. Det gäller exempelvis infektioner i luftvägarna där patienten inte har feber, eller hosta utan feber eller lufthunger som pågått i mindre än tre veckor. Hans Brandström tycker det är OK med en sådan prioritering, eftersom de hör patienterna annars tar tid från de kroniskt sjuka.
- Det jag tycker är mindre OK är att vi inte kan ordna med körkortsintyg eller intyg som gäller färdtjänst, alkoholberoende och funktionshinder. Detta får skjutas på framtiden. Det kan betyda fram till årets slut, säger Hans Brandström.
Läget är alltså att kommunstyrelsen beslutat om hyrläkarstopp och nedskärningar på 30 miljoner kronor.
Samtidigt är tio läkartjänster vakanta inom primärvården. Dock fick Slite i går en ny distriktsläkare. Men på grund av läkarbristen så blir det i första hand kroniskt sjuka samt svårt akut sjuka som får komma till distriktsläkare.
Patienter i särskilda boenden prioriteras också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!