Många plantor fick nya ägare
Höstmarknad på Paviljongsplan i Visby annonserar Trädgårdsamatörerna på Gotland och då är det många perenner som byter ägare. I lördags var det dags för det årligen återkommande evenemanget med plantor till försäljning.
Foto: Rolf Jönsson
- Sällskapets syfte är att ta tillvara trädgårdsamatörers intressen, förmedla idéer, inspirera och utbilda men också att utveckla den svenska trädgården och dess växter säger Rose-Marie Mundt , som är ordförande för Trädgårdsamatörerna på Gotland. Som så många andra har hon alltid haft intresse för trädgård och växter, men först nu fått tid och ork för att ta tag i sitt intresse.
Nu är hon engagerad i Pom, Programmet för odlad mångfald. Perennuppropet är en landsomfattande inventering av perenner som är planterade och eller odlade före 1940.
Uppropet görs för att spåra, dokumentera och bevara äldre värdefulla perennsorter för framtiden.
Med uppropet hoppas vi också få mer kunskap om de perenner som odlades i Sverige före andra världskriget. Bakgrunden är FN- konventionen om biologisk mångfald som Sverige skrev under 1993
- Vi hade en medlemsträff i Tingshuset i Levide i onsdags förra veckan och då var det många som kom med växter och berättelser om en hel del gamla växter som fortfarande växer och kan spåras i äldre trädgårdar. Det var kul att höra, säger Rose-Marie Mundt och ger exempel på pioner, dagliljor och flox, gamla sorter som nya ägare till gamla trädgårdar kan hitta.
Närmast på höstens program hos Trädgårdsamatörerna på Gotland står Kräklingbo marknad med växtförsäljning, en pelargonträff vid Sutarve i Stånga i slutet av september, en föreläsning om rhododendronodling.i början av oktober i Visby och därefter en lökafton i slutet av oktober, också den i Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!