Allt fler personer provtas på Gotland men få är smittade. Från coronautbrottets start på Gotland fram till och med vecka 27 har totalt 3 372 prover tagits, enligt siffror från Region Gotland och Folkhälsomyndigheten. På fredagen rapporterades att 162 personer har testat positivt för covid-19 hittills. Det innebär att endast 4,8 procent av det totala antalet prover har varit positiva. Orsaken tros vara att fler nu provtas, framför allt fler lindriga fall.
– Det är en lägre tröskel nu för när man blir provtagen, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Region Gotland.
Provtagningen har successivt skalats upp och från och med 1 juli erbjuds alla folkbokförda och besökande på Gotland att provtas vid symtom. Samtliga som testas på ön, alltså även de som inte är folkbokförda på Gotland, räknas in i den gotländska statistiken. Förra veckan provtogs 484 personer, vilket är en ökning från veckan innan då 387 personer testades för viruset, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
Under vecka 26 provtogs 811 personer på Gotland, räknat på per 100 000 invånare. Bara Halland, Jönköping, Uppsala, Västra Götaland, Jämtland/Härjedalen och Norrbotten, som testade överlägset mest med 2 899 provtagna personer per 100 000 invånare, testade mer än Gotland. Län som Östergötland, Kalmar, Skåne och Stockholm provtar färre.
Av de 162 personer som hittills har bekräftats med covid-19 har det totalt varit sex personer som vårdats på intensivvårdsavdelningen på Visby lasarett. På fredagen var det en person med covid-19 på IVA. Det är nu tre veckor sedan reserestriktionerna hävdes och turismen ökar på Gotland, vilket sjukvården märker av.
– Vi har ett hanterbart läge men akuten märker att det är fler människor som vistas på ön. Men än så länge är det stabilt, säger Åsa Hedqvist, tf sjukvårdschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Bilden bekräftas av Pernilla Olsson, enhetschef för akutmottagningen i Visby:
– Vi märker absolut av att det är fler personer på Gotland och ett ökat tryck, även om det inte är lika mycket som en normal sommar.
Personalsituationen på akuten är än så länge stabil, berättar Pernilla Olsson.
– Sen har vi såklart i åtanke var vi är på väg. Det finns en liten oro, eftersom vi hör att folk åker hit trots att de har symtom.