Många riskerar längre väntan på ambulans
Ambulanssjukvården på Gotland omorganiseras. Beslutet är redan fattat av räddningschefen Jan Beijrum.
Om detta inträffar ska en IVPA-styrka bestående av brandmän skickas ut till olycksplatsen. (IVPA: I Väntan På Ambulans). De ska hålla de drabbade vid liv tills ambulansen kommer till platsen.
Ambulanssjukvården på Gotland genomgår just nu en omorganisation. Beslutet är redan fattat och den nya organisationen börja fungera under första kvartalet i år.
Enligt Brita Wannberg, samordningsansvarig vid ambulanssjukvården, är det inga ekonomiska vinster i omorganiseringen men däremot praktiska vinster.
Det kommer att bli speciellt avdelad ambulanspersonal och det blir en beredskapsförbättring för södra Gotland.
<span class=MR>Ny indelning</span>
Tidigare har ambulanssjukvården varit indelad i stationeringsorter men efter omorganiseringen blir ön indelad i insatsområden norra- mellersta och södra Gotland.
Tidigare har det funnits två ambulanser i Visby men den ena av dessa har varit en reservambulans som man egentligen inte har kunnat räkna med, enligt Brita Wannberg. Den har enligt Wannberg inte använts vid sjuktransporter utan endast för att ta räddningstjänstens personal till olycksplatser där det har behövts mer personal än den som följer med ambulansen. Reservambulansen försvinner men istället finns IVPA-styrkan.
Vidare har det funnits en ambulans stationerad i Hemse och en i Slite. Med den nya organisationen är det sagt att en ambulans ska finnas någonstans inom varje insatsområde.
<span class=MR>Blir anställda i Visby</span>
Tidigare har personalen varit anställd där man har varit stationerad men nu ska alla vara anställda i Visby.
Tidigare har en brandman ur varje skift kommenderats till tjänstgöring i ambulans. Nu ska varje ambulans ha en fast personal och det innebär att brandmän internt får söka fast tjänst som ambulanspersonal.
Med omorganiseringen hoppas man kunna få möjligheter till cirkulationstjänstgöring mellan insatsområdena.
Enligt Brita Wannberg är det bara fördelar med en fast ambulanspersonal när det gäller utbildning och träning.
Till ambulanssjukvården på Gotland kommer det att behövas sammanlagt tolv sjuksköterskor och tolv ambulanssjukvårdare.
Enligt räddningschefen Jan Beijrum ska inga nyanställningar göras.
Man har gått ut till deltidsbrandmännen och erbjudit full tid som ambulanssjukvårdare och hittills har nio visat intresse för det här.
<span class=MR>Väntetider</span>
Omorganiseringen inom ambulanssjukvården kan innebära att det blir väntetider främst när det gäller mellersta och norra Gotland.
I stället kommer en IVPA-styrka till olycksplatsen IVPA-styrkan består av brandmän som har utbildats i första hjälpen. De ska hålla de drabbade vid liv tills ambulans kommer till platsen.
När den nya organisationen ska börja fungera ska man utvärdera om det blir aktuellt med väntetider. Blir det väntan så kommer det att åtgärdas, enligt Brita Wannberg.
Skulle en stor trafikolycka inträffa på norra Gotland så rycker Sliteambulansen ut tillsammans med räddningstjänsten.
Räddningstjänsten kan klippa upp bilar och släcka eventuella bränder. Även ambulansen från Visby (mellersta) kan också rycka ut till olycksplatsen.
Om Visbyambulansen försvinner norrut så förändras beredskapen för ambulansen i södra insatsområdet, den måste flyttas mer norrut för att kunna sättas in om något inträffar i mellersta då den ordinarie ambulansen är på uppdrag.
Det är SOS-Alarms uppgift att hela tiden hålla en överblick och dirigera om ambulanser för att se till att resurserna finns i beredskap.
En annan nyhet är att räddningstjänstens personal på SOS-helikoptern kommer att placeras i Slite nattetid för att kunna skickas ut med ambulans. Vilken tid som ska definieras som nattetid är ännu inte klarlagt.
<span class=MR>Bättre nattberedskap i söder</span>
Enligt Brita Wannberg är omorganiseringen mest kännbar för räddningstjänstens personal. Den blir permanent uppdelad på ambulanssjukvård.
En fördel är att södra insatsområdet får en ambulans med 90 sekunders beredskap dygnet runt, tidigare har man haft fem minuters beredskap nattetid.
Inför en fortsatt omorganisering ska man utvärdera om behovet av en liknande beredskap bör ordnas i norra insatsområdet. I dag finns det dock inte pengar till detta.
Omorganiseringen medför inte några merkostnader men heller inga besparingar.
<span class=MR>Statistik</span>
Enligt statistik för år 2001 gjorde ambulansen på norra Gotland 650 uppdrag, ambulansen på mellersta gjorde 2 500 uppdrag och ambulansen på södra, 800 uppdrag.
SOS-helikoptern tillsammans med försvarets helikopter gjorde 274 uppdrag.
Om man vill veta hur många uppdrag som SOS-helikoptern ensam gjorde finns det endast siffror för de tre första kvartalen i fjol vilket enligt Brita Wannberg resulterade i 197 uppdrag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!