Snuva, lätt feber och trötthet drabbar just nu allt fler på Gotland.
–En cocktail av förkylningsvirus och ökat antal fall av covid-19 gör att många på Gotland nu är sjuka. Smittskyddsläkare Maria Amér är en av dem.
Som många andra har hon drabbats av ett förkylningsvirus.
– Jag jobbar hemifrån, det är så man ska göra för att alla ska hålla sig friska, säger hon.
Flera olika stammar av Rhinovirus gör att man kan bli sjuk igen, kort efter att man redan har varit förkyld.
– Det är det vanligaste förkylningsviruset hela året, som ett bakgrundsbrus, som har säsongsvariationer. Nu när det blir kallare är fler inomhus, det är torrare luft och då smittar det lättare.
Där har alla ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens råd och att faktiskt stanna hemma för att skona andra.
– Man är mest smittsam i början, och då är det viktigt att man håller sig hemma, säger hon.
Samtidigt som olika förkylningsvirus och bakterien mycoplasma cirkulerar, är covid-19 på frammarsch.
– Vi har en liten ökning nu igen. Med fler konstaterade fall, säger Maria Amér och berättar att åtta personer med konstaterad smitta under onsdagen vårdades på Visby lasarett.
I tisdags startade årets vaccinationskampanj, med både bokad tid och drop-in.
– Vi ser fler som provtar sig för covid-19 och det är glädjande att så många hörsammat uppmaningen att vaccinera sig, säger hon.
Region Gotland har beställt vaccin både mot covid och influensa, som ges vid samma tillfälle.
– Det ska finnas till alla som rekommenderas vaccin, sedan är det efter tillgång till övriga, säger Maria Amér och menar att det därför är viktigt att passa på tidigt, om man är i riskgrupp eller bedöms vara känslig och skör.
Under förra året betalade Försäkringskassan ut 48 350 vab-dagar till gotländska föräldrar. Statistiken sammanställs först i efterhand.
– Vi ser att sjukläget varierar kraftigt mellan förskolor, områden och avdelningar. En del har en markant ökad sjukfrånvaro bland medarbetarna och barnen, säger förskolechef Lena Gustavsson och menar att det vi ser nu är normalt för årstiden.
Hon uppmanar föräldrar och personal att följa Folkhälsomyndighetens råd, och att stanna hemma vid sjukdom – för att inte smitta men också med omtanke om det egna barnet.
– Det är jobbigare att vara sjuk bland tolv kompisar än med mamma och pappa hemma.
Lena Gustavsson intygar att öns föräldrar kan känna sig trygga med att inga barn skickas hem i onödan.
– Det är noga övervägt innan man ringer föräldrar, då alla medarbetare är väl medvetna om att det är svårt med vab i livspusslet.