Många skolor bryter mot mobbningslag

Närmare varannan kommunal grundskola på Gotland har ännu inte upprättat en likabehandlingsplan, vilket krävs från och med den första april i år.
Därmed bryter de mot lagen.

Gotland2006-10-13 06:00
De gotländska grundskolorna har svårt att följa den lag mot kränkande behandling som trädde i kraft för sex månader sedan, det visar en undersökning som GA gjort. En rundringning till samtliga av de ansvariga rektorerna på öns låg-, mellan- och högstadieskolor visar nämligen att enbart hälften av verksamheterna har tagit fram den handlingsplan som förordningen kräver.
Lagens primära syfte är att stärka elevers rättigheter, genom att i princip ge dem samma lagliga rätt i skolan som arbetsmiljölagen ger vuxna. Den nya lagen flyttar därmed över en stor del av bevisbördan i kränkningsärenden - från den enskilda eleven till skolans huvudman.
- Nu måste skolorna kunna bevisa att de agerat kraftfullt, säger Christina Fredin, anställd vid det nyetablerade barn- och elevombudet (BEO), som företräder elever som anser sig ha blivit felbehandlade.

Släpar efter
Lagens krav på att en förebyggande likabehandlingsplan ska finnas i varje enskild verksamhet medgav inga övergångsregler, utan började gälla när lagen trädde i kraft för ett halvår sedan.
Ändå menar Christina Fredin att den gotländska situationen inte är unik, utan arbetet med att ta fram en plan släpar efter på många håll i landet. Flera av de rektorer som GA talat med tycker dock att lagen sjösattes väldigt fort inpå det att riksdagen tog beslutet. Samt att informationen från staten kom sent.
- Allting har gått i en otrolig hast, är bara en av kommentarerna.
Många av de skolor som ännu saknar en likabehandlingsplan inväntar direktiv och mallar från barn- och utbildningsförvaltningen, vilket också är på gång -medan andra rektorer bara anser att en plan inte bör jäktas fram.

Innehållet
Gunilla Carlson, som är planeringssekreterare vid förvaltningen och ansvarig för informationen kring den nya lagen, är beredd att hålla med.
- Jag tycker ändå det viktigaste är att man arbetar med själva innehållet i verksamheten, inte planen, säger hon och fortsätter:
- Det är klart att någon skulle kunna sätta sig ned och skriva ned en sådan under en eftermiddag. Men då är den ju ingenting värd.
Kravet på en likabehandlingsplan innebär dock att om skolan inte kan visa upp ett fastställt dokument blir dess huvudman skadeståndsskyldig, och sedan lagen trädde i kraft tidigare i år har ett 70-tal anmälningar inkommit till barn- och elevombudet. Nyligen avgjordes också det första anmälda fallet i Sverige, där en skola i Stockholm nu får betala skadestånd för att den inte kunde bevisa att den agerat tillräckligt i ett mobbningsärende.

Rutiner för arbetet
Bland skolorna på Gotland är dock oron svag; flertalet av de gotländska rektorerna menar att de är väl insatta i själva ämnesområdet, eftersom den nya lagen i princip blir en förlängning och skärpning av de anti-mobbningsplaner som alla skolor har sedan tidigare.
Per-Olof Sahlberg är rektor på Solbergaskolan och han kommenterar det överhängande skadeståndshotet så här:
- Jag känner mig inte speciellt hetsad över att vi ännu inte har en färdig likabehandlingsplan, för vi har rutinerna för arbetet. Vi vet hur vi ska arbeta inom verksamheten, vi har planen - bara inte samlad i ett dokument.
Av de skolor som inte har tagit fram en plan är det många som säger sig "vara på god väg" och menar att ambitionen är att ha den färdig innan året är slut. Av de cirka 50 procent av Gotlands skolledare som har tagit fram en likabehandlingsplan är det istället många som påpekar att det dokument de nu arbetar efter endast är en första version, som uppfyller minimikraven.
Många kommentarer har liknat den från Mats Hanell, ansvarig för Garda skola och även för framtagandet av hela "suderlinjens" likabehandlingsplan.
- Vi har tagit fram ett skelett som vi, så att säga, behöver bygga på med mera kött, säger han.
Den nya lagen poängterar också tydligt att planen ska tas fram i samarbete med eleverna, vilket alla skolor som tidningen talat med gör - på ett eller annat sätt.

Poängen
- Att låta eleverna vara delaktiga i att ta fram likabehandlingsplanen är mycket av poängen med det här. På så sätt förstår de konsekvenserna av vad som händer, utan deras medverkan är det nästan ingen idé, menar Flemming Askengren vid Terra Nova skolan.
Just den skolan har ännu inte tagit fram något nytt dokument, men diskussionerna med skolans elever och personal ska, enligt Flemming Askengren, påbörjas inom kort.
Likt många av hans rektorskollegor vill han skynda långsamt med den nya likabehandlingsplanen. Hans kommentar är tydlig:
- Man kan ju inte skriva vad som helst när det gäller sådana här viktiga saker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om