Många slipper fängelse för grovt rattfylleri

Antalet gotlänningar som dömdes för grovt rattfylleri nära fördubblades förra året. I flera av fallen blev påföljden inte fängelse.

Förra året ökade antalet domar om grovt rattfylleri. Den som kört så kraftigt berusad att brottet bedöms som grovt ska dömas till fängelse, men tingsrätten väljer ofta en annat påföljd.

Förra året ökade antalet domar om grovt rattfylleri. Den som kört så kraftigt berusad att brottet bedöms som grovt ska dömas till fängelse, men tingsrätten väljer ofta en annat påföljd.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Gotland2020-06-01 07:29

Det gängse straffet för grovt rattfylleri är en månads fängelse. Lagen ger dock möjlighet att välja en annan påföljd.

Den 4 oktober i fjol avkunnade Gotlands tingsrätts lagman Mikael Mellqvist två domar om grovt rattfylleri – med olika påföljd. En 60-årig man dömdes till två månaders fängelse efter att en dag i juni kört så vingligt på Toftavägen att han var nära att köra på en cyklist. Alkoholhalten uppmättes till nära två promille.

I den andra domen dömdes en 28-årig man till skyddstillsyn med alkoholavvänjande behandling. Alkoholhalten var 1,46 promille när han i mars körde av vägen i Eskelhem. Trots hög alkoholhalt och att färden slutade i diket ansåg rätten att det fanns annat som talade mot fängelsestraff. Bland annat att mannen vidtagit åtgärder mot sina alkoholproblem.

– När det gäller val av påföljd finns ett utrymme som är hyfsat stort. Gränsen för grovt rattfylleri går vid en promille, men upp till 1,5 promille kan man välja annat än fängelse, säger Gotlands tingsrätts lagman Mikael Mellqvist och tillägger:

– Över 1,5 promille talar det starkt för ett fängelsestraff.

Tingsrätten hade även ett mål där en 19-åring kört med 1,28 promille i blodet. Han åtalades för grovt rattfylleri, men domen blev rattfylleri med böter som påföljd. I domskälen noteras att mannen bara kört 30 sekunder på en parkeringsplats, i avsikt att parkera om bilen.

Ytterligare en förmildrande omständighet finns i en dom från den 30 december. En man i 50-årsåldern dömdes till skyddstillsyn med 40 timmars samhällstjänst, trots en alkoholhalt på 1,28 promille. Rätten tog hänsyn till att mannen blivit av med sitt jobb.

Antalet domar om grovt rattfylleri ökade i fjol med 16 till 34. Så många har Gotlands tingsrätt inte dömt sedan 2010. 

– I förhållande till folkmängden har nog rattfylleribrotten alltid legat rätt högt på Gotland. Många är bilberoende, och när det saknas kollektivtrafik med hög turtäthet är det svårt att ta sig hem om man tagit ett glas, säger Mikael Mellqvist.

Enligt Jennifer Andersson, yttre befäl vid polisen, ligger inga särskilda insatser bakom fjolårets ökning.

– Vi är ute i trafiken jämt, och ser ibland bilar med ett utmärkande körsätt. Vi var väl på rätt plats vid rätt tillfälle många gånger i fjol.

Hon påpekar att hjälp från allmänheten är viktigt.

– Det är en hel del som ringer. Vi får många tips, säger Jennifer Andersson.

Karta: Gotlands Tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!