Enligt Skatteverket är omkring 119 000 personer i Sverige folkbokförda på fel adress. Liberalerna i riksdagen har nu lyft frågan om en ny fysisk folkräkning i förhandlingarna med regeringen och Centerpartiet om nästa års budget.
– Räknar man antalet helårsboende på Gotland så har vi 70-80 000 personer. Bara under vecka 30-31 är det över 60 000 besökande, men vi har också många som bor här långa perioder utan att vara skrivna här, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden.
Vården på Gotland har kapacitet för en större befolkning än den som är folkbokförd på Gotland. Under våren märktes att antalet personer i behov av vård ökade.
– När coronautbrottet inträffade så åkte många till sina stugor på Gotland. De flyttade hit och flydde Stockholm, helt enkelt. Antalet äldre med behov av vård på Gotland ökade, säger Mats-Ola Rödén.
Region Gotland får utjämningspengar för detta, men enligt hälso-och sjukvårdsförvaltningens ordförande så kompenseras inte Gotland fullt ut.
– Vi har egentligen för mycket vård i förhållande till befolkningen. Fick vi fler som var skrivna här så skulle vi också få en bättre vård.
Den senaste folk- och bostadsräkningen genomfördes 1990, men en räkning baserad enbart på registerdata gjordes 2011. Sedan dess har den tekniska utvecklingen gått framåt. Dagens mobiltelefoner anger var användaren befinner sig och den informationen skulle kunna användas för att ge svar om hur många som bor på Gotland.
– Skatteverket kan inte begära ut dina lokaliseringsuppgifter och jämföra med folkbokföringen. Det är inte lagligt, säger Sally Stenberg, jurist vid Post- och telestyrelsen.
Många bor på Gotland under långa perioder, men är skatteskrivna i andra kommuner. Lagen säger att människor ska vara skrivna där de har sin huvudsakliga dygnsvila – en folkräkning skulle alltså inte nödvändigtvis innebära att fler fick betala gotländsk kommunalskatt.
– Vi behöver hitta ett system för att hantera det här. På Gotland kan vi inte dra ner på servicen sommartid, vi behöver öka den. Men vi får inte kompensation fullt ut i skatteutjämningssystemet, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande.
Hon menar att det krävs en ny skattereform.
– Man skulle kanske ha en ruta i deklarationen att kryssa i om man är deltidsboende i en annan kommun och betala halva kommunalskatten här.