Många söker landshövdinge-jobbet

Mängder med människor kan tänka sig att bli ny landshövding på Gotland.Finansdepartementet har överösts med ansökningar.

Gotland2009-08-08 04:00
I tisdags meddelade Marianne Samuelsson att hon avgår som landshövding på Gotland. Ansökningarna om att få ta över hennes tjänst har inte låtit vänta på sig. Finansdepartementet får dagligen ta emot ett stort antal brev och mejl från personer som är intresserade av tjänsten. Dels från personer som själva skriver att de är intresserade av att ta över hennes jobb. Men det är också personer som mejlar in förslag på vem de skulle vilja se som ny landshövding.
Varje ansökan behandlas visserligen seriöst från finansdepartementets håll. Men det är inte mycket lönt att vänta sig att få tjänsten.
För det är Mats Odell och hans stab som handplockar den person de vill ha som landshövding.
Regeringen tar sedan det formella beslutet.
- Vi annonserar aldrig ut tjänsten som landshövding. Men ansökningar får vi i alla fall, säger Claes Lindgren, departementsråd.
Företagarnas före detta vd, Åke Fågelberg från Kalmar, har lämnat in ett fullständigt CV, där han berättar om sina meriter och att han mer än gärna skulle vilja vara landshövding på Gotland.
- Jag tror att jag kan bli en bra och framgångsrik landshövding på Gotland. Har erfarenhet från Gotland som chef för ett regeringsuppdrag, GotSam, om samverkan mellan myndigheter, näringslivet och Gotlands kommun, berättar Åke Fågelberg och avslutar sin ansökan med att berätta att "statsminister känner till mig från Gotlandsåren".
Generaldirektören i kriminalvårdsstyrelsen och före detta länspolismästaren Lars Nylén samt Jordbruketverkets överdirektör Christina Huhtasaari är också namn som föreslås.
- Det stämmer att vi har fått in flera ansökningar. Men vi får också mycket mejl från personer som har åsikter om det som har hänt på Gotland, säger Emelie Sundberg, registrator på finansdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!