Många tömmer toan i hamnen

Det är bara Visby gästhamn som har slamsug för att tömma fritidsbåtarnas toaletter. I övriga hamnar på ön finns det ingen koll på var folk gör av sin skit.

"Det finns ingen koll på var folk gör av sin avföring", säger Lars Wahlberg, kommunens driftansvarige för hamnar.

"Det finns ingen koll på var folk gör av sin avföring", säger Lars Wahlberg, kommunens driftansvarige för hamnar.

Foto:

Gotland2007-07-25 01:06

- Jag tror att omkring en fjärdedel av alla båtgäster tömmer sin latrin här och att resten gör det direkt i havet, säger Bosse Gustafsson som arrenderar gästhamnen i Visby av kommunen.

I Visby hamn guppar fritidsbåtarna sida vid sida. På en sommar registreras runt 7 000 gästnätter här, och på varje båt finns i genomsnitt 3,9 personer, enligt Bosse Gustafsson.

För tillfället ligger cirka 200 båtar förtöjda vid den enda hamn på Gotland som har så kallad "blå flagg". Det innebär att man här lever upp till en rad miljöaspekter som att det ska vara rent och snyggt, finnas källsorteringsstation, mottagning för spillolja med mera. Och inget obehandlat avloppsvatten får hamna i havet. - Men visst händer det att folk pissar på varandras båtar. Härom dagen håvade vi upp döda råttor och använda kondomer ur hamnbassängen. Några hoppade i för att bada och de sprang på vattnet när jag berättade vad vi just att hittat, berättar Bosse Gustafsson. Tömmer till havs
Han säger också att de flesta använder toaletterna i land medan de ligger förtöjda, och att en del, mest motorbåtar, använder sig av möjligheten att slamsuga eller tömma latrin i anläggningen som är ansluten till det kommunala avloppsnätet. Men att majoriteten alltså tömmer till havs, vilket är tillåtet att göra 12 distansminuter (drygt 22 kilometer) från land. Några kvinnor på gästande båten Zama bekräftar Bosse Gustafssons uppfattning. - "Det stora" gör vi aldrig ombord när vi ligger i hamn, "det lilla" bara som nödlösning. Toaletten ombord kan slamsugas, men det sköter våra karlar, skrattar Anneli Sellén från Stockholm. - Men jag är övertygad om att många tömmer till havs. Nyttan mot kostnaden
All avfallshantering ingår i hamnavgiften. Men att folk sköter det på ett propert sett är omöjligt att kolla, enligt Lars Wahlberg som är kommunens driftsansvarige för hamnar. - Det finns ingen koll på var folk gör av sin skit. Jag kan garantera att mycket åker ut i havet, men jag vet egentligen inte om jag inte sitter gömd i buskarna och kollar, säger Lars Wahlberg och jämför med förbudet att gå mot röd gubbe. Han säger också att det inte finns någon lag som tvingar kommunen att ta hand om latrin och sopor och att man väljer att väga nyttan mot kostnaden. Som exempel nämner han att de i Herrviks hamn investerat i sopsortering för omkring 200 000 kronor, men att det ska skötas också. Svårigheterna och kostnaderna med fungerande återvinning och latrintömning för båtfolket i hamnarna gör att det enligt Lars Wahlberg är enklare att låta bli att anlägga det så länge inget tvingar kommunen till det. - Men rent spontant så tror jag inte att någon står och häller ut skit direkt i hamnarna.
Visby Klintehamn Burgsvik Vändburg Ronehamn Herrvik Katthammarsvik Botvaldevik Slite Fårösund Kappelshamn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!