"Många tror att de lever tryggt här på ön"
Gotland toppar statistiken över antalet klamydiafall, anledningen är oskyddat sex. På Ungdomsmottagningen efterlyser man en förändring i beteende hos de gotländska ungdomarna, annars riskerar även fallen av hiv och aids att öka.
- Många yngre har en känsla av att de lever skyddat här på Gotland och att man skulle känna till om någon exempelvis var hiv-smittad, det är en falsk trygghet, säger Åsa Hedqvist, barnmorska på Ungdomsmottagningen i Visby.
Den allra vanligaste könssjukdomen i Sverige och på Gotland, är klamydia. Efter Jämtland och Södermanland, är Gotland det län där flest personer smittas i förhållande till antalet invånare. Även kondylom och herpes är vanliga könssjukdomar, men eftersom dessa inte går under smittskyddslagen förs det ingen statistik över antalet sjukdomsfall.
2004 rapporterades 231 fall av klamydia på Gotland, hittills i år är siffran 105. Det kan se ut som en minskning, men antalet smittade under 2005 kommer antagligen vara fler än år 2004, eftersom de flesta sjukdomsfallen upptäcks efter sommaren.
- Klamydia har blivit avdramatiserat eftersom den kan behandlas, men kunskapen om att klamydia kan leda till nedsatt fertilitet och ökar risken för sterilitet, är liten, säger Stefaan De Maecker på Ungdomsmottagningen.
Risk för spridning av hiv
På Ungdomsmottagningen ser man klamydia som skäl nog att använda kondom. De värsta farhågorna är dock en spridning av hiv. Det är just ungdomarnas beteende och inställning till könssjukdomar och skydd, som talar för en ökad risk för spridning av hiv
I år har Ungdomsmottagningen inte haft något fall av hiv, men det förekommer på Gotland.
- Beteendet är etablerat och det är beteendet som det hänger på, hiv är bara ett annat virus, säger Stefaan De Maecker.
Det är heller inte ovanligt att gotländska ungdomar har oskyddat sex under utlandsresor till länder som Thailand och Turkiet.
- Många är oroliga, men de tror att det händer inte mig och ändrar därför inte på sitt beteende, säger Åsa Hedqvist.
Stefaan De Maecker poängterar också att man genom att inte skydda sig även utsätter andra för risker.
- Man blir också den som smittar, det gäller inte bara en själv, man utsätter alla därefter för risken att bli hiv-smittad.
Det finns flera skäl till att gotländska ungdomar inte använder kondom, vanligaste svaret är att det bara blev så.
- Gotländska ungdomar dricker också mycket och när man dricker använder man oftast inte kondom, säger Åsa Hedqvist.
Åsa Hedqvist och Stefaan De Maecker tycker att det är viktigt att ungdomar känner sig trygga och vågar leva ut sin sexualitet, men det ska ske utan att de riskera att bli smittade av könssjukdomar.
- Det gäller att göra ungdomarna medvetna om riskerna, innan det är för sent. Det finns ett sätt att skydda sig på, att använda kondom, säger Stefaan De Maecker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!