Många tummar ned för planförslaget
På tisdagen gick tiden ut för yttranden när det gäller förslaget till fördjupad översiktsplan för vindkraft på mellersta och norra Gotland. Alla yttrande har samlats i en tjock pärm på stadsarkitektkontoret. Det är främst en vindkraftsetablering till havs norr om Östergarn och fler vindkraftverk vid Smöjen som man reagerar emot. Ytterligare namnlistor emot planen har också skickats in.
På måndagen överlämnades en namnlista till kommunstyrelsens ordförande Hans Klintbom. Det var 1237 namnunderskrifter av boende och näringsidkare i Östergarn som reagerar mot havsetableringen i Östergarn.
Ytterligare ett 40-tal namnunderskrifter från fastighetsägare på Östergarnslandet kom in på tisdagen.
Aktionsgruppen för bevarande av Hellvi kustmiljö har samlat in 400 namn mot en etablering i Smöjen och kräver ett klargörande beträffande den etableringen.
Den 6 augusti gick alltså tiden ut för yttranden och på stadsarkitektkontoret i Visby har det samlats en rejäl bunt med brev från berörda fastighetsägare, myndigheter, föreningar och organisationer.
<span class=MR>Påverkan till havs</span>
Naturskyddsföreningen på Gotland anser att det finns många frågetecken när det gäller en vindkraftsetablerings påverkan på lekområden för fisk och man vill helt stryka de föreslagna planerna till havs norr om Östergarnslandet.
Myrområdet vid Hangvar vill man stryka p g a att den tillgängliga vindenergin är låg i områdetdet skulle krävas en rejäl utbyggnad om det ska löna sig.
På Furildens södra del kan föreningen tänka sig en utbyggnad och man föreslår även en prövning av Bungenäs. När det gäller Lummelunda, Storugns och Smöjen har föreningen ingenting att erinra.
Östergarnslandets LRF-avdelning är emot havsetableringen i Östergarn. LRF-avdelningen anser att konsekvenserna måste analyseras noga och redovisas innan man går vidare med etableringen. Kyllaj Hamnförening vill att de fem nordligaste verken vid Smöjen ska strykas helt ur planen eftersom avståndet till bebyggelse i Kyllaj och Malms är för kort.
<span class=MR>"En enhetlig plan"</span>
Folkpartiet har yttrat sig angående planen och man anser att det bör ske en samordning med översiktsplanen för södra Gotland så att det blir en gemensam översiktsplan för hela ön.
I yttrandet står det vidare att översiktsplanen visar en "uppseendeväckande brist på överensstämning mellan planmål och ekonomiska möjligheter att förverkliga dem".
Vidare står det att en kilometers avstånd mellan vindkraftverk och kyrkor är otillräckligt.
Gotlands ornitologiska förening anser att det saknas tillräckliga kunskaper för att utföra undersökningar av naturvärdena vid Hangvar, Storugns och Smöjen.
En utbyggnad i Lummelunda strider emot starka naturvårdsintressen, skriver föreningen. När det gäller havsetablering i Östergarn är kunskapen för låg om vad effekten blir på havsbotten vid exploatering.
Även detta strider mot starka naturvårdsintressen, enligt Gof.
<span class=MR>"Fakta saknas om området"</span>
Gotlands botaniska förening skriver i sitt yttrande att föreningen inte kan ha någon underbyggd synpunkt när det gäller Östergarnsetableringen eftersom man saknar fakta om området. När det gäller Smöjen anser föreningen att området redan är exploaterat och nya verk därför kan byggas. Ett av verken på kartan är dock felplacerat vid Smöjen, enligt förningen.
Vindkraftverk vid Storugns avstyrks eftersom föreningen anser att det handlar om högt värdefullt naturområde.
När det gäller Hangvar finns det vissa områden som bör undantas men när det gäller Lummelunda har föreningen ingenting att erinra.
Föreningen värna det gotländska kulturlandskapet anser att det föreslagna avståndet (1 km) till kyrkor är för kort. Föreningen anser också att planförslaget inte är godtagbart i nuvarande form.
I yttrandet påpekas också att det är en mycket liten del av Gotland som helt fredas från exploatering, cirka 10 procent av ön. "Inte ens Fårö, Östergarnslandet och Sudret är undantagna", står det i yttrandet.
<span class=MR>"Ett el-produktionstak"</span>
Geab skriver i sitt yttrande om projektet "vändning av länken" som ska möjliggöra att skicka överskottet av vind-el till fastlandet.
Projektet är ett samarbete mellan Geab, Vattenfall och ABB.
Geab påpekar att projektet vid prov har visat på tekniska begränsningar.
Enda möjligheten är att vända endast ena länken vilket för med sig att endast 160 MW produktion kan tillåtas på Gotland. Geab gör alltså klart att taket för el-produktion på Gotland är 160 MW.
Försvarsmakten, Gotlands militärdistrikt, är helt emot en havsetablering i Östergarn, de andra föreslagna områdena på norra Gotland är genomförbara med justeringar, anser man vid Försvarsmakten.
I Gotlands Fiskareförbunds yttrande står det att bristande kunskaper om effekterna av en etablering bör vara tillfredsställande. Furildens miljöförening anser att Furilden bör undantas från etablering. Vid Luftfartsverket anser man att flygräddningsinsatser med helikopter är starkt begränsade i närheten av vindkraftsparker till havs.
Man anser att den driftansvarige för parken även bör ta ansvar för transport av skadade ur området.
Länsmuseet anser att ytterligare åtta verk vid Smöjen kommer att ge en "staketeffekt". Länsmuseet avstyrker vidare etableringen i Östergarn med hänvisning till värdefull natur/kultur av högsta klass.
Fiskarföreningarna i Slite, Närshamn, Syssne, Herrvik och Fårö anser att etableringen till havs i Östergarn är förkastlig. Föreningarnas medlemmar har Gotlands östra kust som sin arbetsplats när de arbetar med kustnära småskaligt fiske.
Vidare är det väldigt många fastighetsägare som själva skickat in yttranden emot etableringar, det gäller fastighetsägare i Hellvi, Östergarn, Ljugarn, Kyllaj och Lummelunda.
Byggnadsnämnden ska nu gå igenom alla yttranden och ta ställning till dessa.
Den 6 augusti gick yttrandetiden ut när det gäller förslaget till fördjupad översiktsplan för vindkraft på mellersta och norra Gotland. Alla yttrande har samlats i en tjock pärm på stadsarkitektkontoret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!