Inom näringslivet är låga löner en icke-fråga

Just nu verkar alla prata om de låga lönerna. Utom möjligen företagarna – bland dem ter sig frågan tämligen sval. Detta enligt både Svenskt näringsliv och Tillväxt Gotland.

Olle Karstorp är regionchef för Stockholm och Gotland inom företagaroganisationen Svenskt näringliv.

Olle Karstorp är regionchef för Stockholm och Gotland inom företagaroganisationen Svenskt näringliv.

Foto: Ulf Börjesson/Pressbild

Gotland2023-02-13 11:01

De tidigare artiklarna om löneläget har diskuterats flitigt, i olika sammanhang. Frågan engagerar och de flesta verkar överens om att läget är problematiskt.

Ändå kommer ämnet inte upp när de privata arbetsgivarna träffar varandra.

– Nej, jag har inte stött på den frågeställningen. Många företag diskuterar de problem som är störst för stunden och på Gotland har det handlat om färjan och ränteläget. Lönerna är inte lika aktuella, säger Olle Karstorp, som är Svenskt näringlivs regionchef för Stockholm och Gotland.

Maria Eliadis Alvermark, som arbetar med projektet ”Alla behövs på Gotland” inom Tillväxt Gotland, bekräftar den här bilden:

– När man pratar om det här, inom till exempel besöksnäringen, är min uppfattning att låga löner är lite av ett faktum. Min bild är att arbetsgivarna därför funderar på vad de kan erbjuda i stället, för att väga upp de låga lönerna, säger hon.

I flera tidigare intervjuer beskrivs de låga nivåerna som problematiska – även för företagen. Maria Eliadis Alvermark instämmer i detta:

– Att folk väljer bort Gotland påverkar den viktiga kompetensförsörjningen negativt. Och skulle man undersöka varför folk inte väljer Gotland, ja då skulle nog lönerna komma i topp.

Just kompetensbristen omtalas ofta som de gotländska arbetsgivarnas absolut största utmaning.

– Ja och då är det viktigt att locka med bra löner och villkor. Det kan vara faktorer för de gotländska företagen att jobba mer med, säger Olle Karstorp.

Samtidigt beskriver han Svenskt näringslivs uppdrag som delvis det motsatta:

– Vi försöker ju hålla lönerna på en nivå där företagen kan fortsätta vara konkurrenskraftiga.

Men på andra håll i Sverige verkar de lyckas med det utan att ge dåligt betalt – varför då?

– Ja... det har jag inget bra svar på faktiskt, säger Olle Karstorp.

Enligt honom lär de privata arbetsgivarna inte heller vara den grupp som tar tag i den här problematiken:

– Det tror jag inte, nej.

Många ser ändå detta som bekymmersamt för hela samhällets utveckling – och därmed även för era medlemmar?

– Jag är helt med på att det här är ett problem, på övergripande nivå. Men jag vet inte hur lätt det är att samla företagen kring just det här. Varje bolag är en egen entitet som gör vad de kan för att överleva och skapa arbetstillfällen, svarar Svenskt näringslivs regionchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!