Varje år får länsstyrelsen in en rad synpunkter och förslag på ändringar av hastighetsbegränsningen på öns vägar. Förslagen kommer från allmänheten men också från myndigheter och företag. I dagsläget har länsstyrelsen flera öppna ärenden som utreds, bland annat ett önskemål från Peabs drift och underhållsavdelning. De vill ta bort de så kallade säsongshastigheterna på en rad vägar på södra Gotland och sänka hastigheten permanent. På Gotland finns ett 50-tal vägar med säsongshastighet. De vägar som Peab hört av sig om är bland annat vägen ner till Gnisvärd, vägar i Djupvik och i Hamra och Holmhällar.
– Det är en arbetsmiljörisk med risk för påkörning och höga hastigheter. De har byggt en massa nya bostäder kring vägarna och det har blivit mer trafik än när de började med säsongshastigheter, säger Johannes Holm på Peab och fortsätter:
– Varje gång man kommer ut och ska byta skyltar så är det alltid boende som kommer fram och tycker att de ska vara kvar. De vill ha dem året runt.
En annan synpunkt som utreds av länsstyrelsen kommer från Försvarsmakten. De vill ändra hastighetsgränsen på länsväg 140 på sträckan mellan vägen ned till Ygne och vägen mot Martille. Försvaret tror att en sänkt hastighetsbegränsning kommer att minska risken för trafikolyckor i anslutning till deras påfarter till väg 140. Enligt deras uppgifter kan det förekomma upp till 600 fordonsrörelser till och från kasernvakten under en dag.
– Ändringar av hastighetsbegränsningen på väg 140 -149 är vi noggranna med att undersöka. De vägarna är betydelsefulla för transporter och så vidare, säger Britt Silfvergren, länsjurist på länsstyrelsen i Gotlands län.
Sedan årsskiftet arbetar länsstyrelsen på ett nytt sätt när det gäller önskemål om hastighetsbegränsningar som kommer från allmänheten. Tidigare skickades alla önskemål ut på remiss till bland annat Polisen och regionen vilket orsakade mycket arbete för alla parter. Numera börjar länsstyrelsen med en bedömning om synpunkten behöver utredas.
– Det är inte effektivt att skicka alla förslag på remiss utan länsstyrelsen bedömer om vi ska starta ett ärende eller inte, säger Britt Silfvergren.
Ungefär 90 procent av synpunkterna avslås direkt. Resterande tio procent utreds och ytterligare några som är aktuella just nu rör Västerhejde Ygnevägen, vägen ned till Nyhamns fiskeläge, vägen ned till Fröjelgården och vägarna i två samfällighetsföreningar i Tofta.