Många ville vinka av ostindiefararen
I går lämnade ostindiefararen Götheborg, Visby hamn. Under det dygn fartyget låg i hamn, var intresset från allmänheten enormt och inför stor publik avseglade fartyget.
På plats fanns landshövdingen, Marianne Samuelsson, som fått en guidad tur ombord.
- Jag tycker att det är fantastiskt att de har återskapat en så gammal båt.
Kopian av skeppet som sjönk, i Göteborgs hamninlopp 1745, är byggt i naturmaterial. 3 000 kubikmeter ek har gått åt till båtbygget, därtill furu, gran, alm och en handfull andra träslag.
- Det här är världens största nu verksamma träskrov, säger Olle Brodin, elev ombord på Götheborg.
- Den är så underbar, fortsätter han.
Fartyget är byggt på gammeldags vis, av de material som då användes och precis som originalet kräver den nya Götheborg mycket personal. Besättningen består av 80 personer, varav 50 är elever, med varierande kunskap och sjövana.
- Vi behöver mycket folk som jobbar i riggen. Det är de som gör det tunga jobbet, säger kapten Peter Kaaling.
Enormt intresse
Intresset för att få segla med fartyget var enormt, tusentals människor anmälde sitt intresse. En av dem var Linda Ersson, som anmälde sig själv och kompisen Helen Westman. Själv har hon seglat en del tidigare, men för Helen Westman var det första gången. De arbetar som däcksbesättning och i det dagliga arbete ingår att hissa segel, gå vakt, hålla utkik, stå vid rodret och naturligtvis en massa underhållsarbete. Arbetet på däck är emellanåt riktigt tungt.
- Ibland är vi 15 personer på ett rep och trots det känns det som att repet håller på att glida en ur händerna, säger Linda Ersson.
Vissa ändringar och moderniseringar har dock gjorts på fartyget. Kanondäcket, som tidigare rymde såväl besättning som djur och kanoner, fungerar nu som mäss. Dusch finns det också. Hela besättningen delar på en enda dusch, så det gäller att passa på om man får chansen. Ingen duschning efter 22 är det dock sagt, eftersom kapten, som har sin hytt vägg i vägg med duschen, behöver få sova.
Det är mycket att lära för eleverna ombord, även för de som har seglat förr.
- Det enda kapitalet är varje människa, fast man har seglat kan man ingenting, säger Marita Henningsdotter Lovnér.
Helen Westman håller med.
- Det är så himla mycket att sätta sig in i, som vad allt heter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!