Mannen håller på att förändras

Den svenske mannen är för jämställdhet. I princip. Och helst om någon annan fixar det.
Det konstaterade forskaren Lars Jalmert redan på 80-talet. Och samma sak tycks gälla i dag. För det är fortfarande väldigt få män som engagerar sig i jämställdhetsarbetet.
­Men maskuliniteten håller faktiskt på att förändras. Fast vi väljer ofta att polarisera och ser inte allt det som finns emellan ytterligheterna.

Gotland2004-05-14 04:00
Det sa Tomas Wetterberg, som sedan några år arbetar heltid med män och jämställdhet på näringsdepartementet, när han i Visby igår ledde ett seminarium under rubriken Vill man ha jämställdhet?
Att bara drygt tio personer - de flesta kvinnor - kom för att lyssna och diskutera kan man naturligtvis fundera över. Ointresse eller dålig marknadsföring är två förklaringar. De som kom visade dock stort intresse.
När Margareta Winberg var jämställdhetsminister gav hon Tomas Wetterberg i uppdrag att utreda om män vill vara med i jämställdhetsarbetet, varför de är så tysta kring mäns våld mot kvinnor, varför de inte tar ut mer föräldraledighet och så vidare.
<span class='mr'>Obehagligt sikta med vapen</span>
Innan han gick in på vad han kommit fram till gav han en historisk bakgrund, hur samhället sett ut och vilka strukturer som format dagens män och kvinnor. Och hur han själv präglats av den tid han föddes och växte upp i, familjen, samhällsdebatten, politiska beslut och egna vägval utifrån detta.
­Jag såg fram emot lumpen eftersom jag förstod att den behövdes för att jag skulle bli en riktig man. Men efter några veckor tyckte jag det var så obehagligt att sikta med vapen mot varandra att jag fick vapenfri tjänst och hamnade på kvinnokliniken i Uppsala.
<span class='mr'>Blev sextrakasserad</span>
Det var 1976, Tomas Wetterberg var 22 år, och hans första uppgift blev att tvätta fyra kvinnor över hela kroppen.
­Nu efteråt ser jag det som sextrakasseri. Barnmorskan ville markera att det här var inget ställe för en man. Men det var en oerhört nyttig tid. Jag fick lära mig av en kultur där jag inte hade tolkningsföreträde, där jag var underordnad.
<span class='mr'>Könsmakt och genussystem</span>
Det räcker inte att tala om jämställdhet, man måste också ta med begrepp som könsmakt och genussystem, framhöll han. Hur könen skapas socialt och kulturellt.
­Mannen är fortfarande norm och har mer makt än kvinnor. Högre status, högre lön och mer inflytande. Mycket arbete har de senaste 20-30 åren lagts ned på att få in män i traditionellt kvinnliga yrken, i sjukvården och barnomsorgen bland annat. Ändå är det bara fyra-fem procent män i dessa yrken. Sjuksköterskorna har kommit längst med sju procent.
<span class='mr'>"Han är nog homosexuell"</span>
Men dessa män betraktas ofta med lite skepsis. Tomas Wetterberg berättade om en undersökning om synen på manliga sjuksköterskor.
­De vanliga uppfattningarna var att "han är nog homosexuell" eller "han är så duktig så han blir nog läkare". Vissa saker förväntar vi oss inte att män ska göra och gör de det så blir de ofta diskriminerade av den manliga strukturen.
<span class='mr'>Patriarkat blir androgynat</span>
Tomas Wetterberg sa att mansforskningen visar att vi är på väg från patriarkat mot androgynat, något som kvinnor i publiken ansåg väl optimistiskt. Och tittar man på arbetsfördelningen i de svenska hemmen så har jämställdheten svårt att slå igenom. Även om 36 procent delar på disk, tvätt och städning så är 24 procent av detta så kalla semijämställdhet. Det innebär att kvinnan tar ett större ansvar, påminner mannen och ser till att det blir gjort.
­Här kan man tala om en kvinnlig modellmakt, en norm över hur hushållsarbetet ska göras. Det är en kultur som kvinnor vill upprätthålla, sa Tomas Wetterberg.
<span class='mr'>Manliga strategier </span>
Till detta förhåller sig männen till hur män tänker att kvinnans värld är. Ska jag göra som hon vill då underordnar jag mig och kan bli betraktad som en kärring. Därför utarbetar män strategier för att motverka detta. Ligger på soffan och låter henne tjata. Då är man åtminstone en man. Och resultatet blir att kvinnan underordnar sig detta. Eller kastar ut honom!
Hushållsarbete är ett kunskapsområde, där måste männen kunna lära sig av kvinnorna eftersom de inte blivit tränade i det, tyckte en kvinna.
<span class='mr'>Jämställd sexualitet</span>
Ja, men män måste få göra hushållsarbete på sitt eget vis. Att man gör saker olika innebär inte att det blir sämre, sa en man.
­Kan vi få en jämställd sexualitet så skulle mycket av det andra bli lättare att lösa, framhöll sexualupplysaren Janne Nordstedt. Om båda könen får samma sexuella utrymme och unga tjejer slipper kallas hora då är mycket vunnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om