De flesta av oss åker med båten någon gång ibland och när vi går ombord har de hunnit byta film och kanske har det till och med införts någon ny rätt på menyn. Men när Einar Steen summerar sitt år konstaterar han att han har spenderat en sisådär 17 dygn ombord på Destination Gotlands färjor.
– Jag har räknat på det och jag tror det stämmer att jag på söndag åker min 114:e resa för i år.
Ljudtekniker
Einar Steen är ljudtekniker med eget företag sedan 2005 och många av produktionerna han jobbar med finns på fastlandet. Just nu turnerar han runt med bröderna Rongedahls julshow. Han har en 11-årig son på Gotland och reser därför hem så ofta han kan.
Som pendlare kan man nog beskriva honom som luttrad, krävande men också tacksam.
– Kundtjänsten på grupp- och specialresor är fantastisk och de hjälper mig alltid om det är några problem eller om det är ont om platser.
En del annat skulle han däremot se en förbättring av. På önskelistan står riktiga bäddade sängar i mysigare kupéer, dukar på borden, bättre mat och speciellt husmanskost.
– Båtarna är inte gjorda för folk som reser ofta, säger Einar Steen.
Han försöker själv att göra det så trevligt som möjligt ombord. Han har med sig kudde och ofta egen mat. En dator och egna filmer är också ett måste.
Åker han morgonbåten sover han (det är där drömmen om de riktiga sängarna kommer in, på dags- och kvällsturen försöker han jobba och då kopplar han INTE upp sig).
– Det är skönt att jobba ostört och det blir effektiv kontorstid.
Småkänd ombord
Einar Steen säger att han är lite småkänd ombord som den som är krånglig och ställer krav men så har han också sneglat på annan färjetrafik.
- På båten mellan Göteborg och Fredrikshamn kan man köpa till ett pluspaket. Då får man sitta i plus-loungen, man får köra på först och man får bäddade sängar.
Eftersom båtarna är en så stor del av hans liv har han engagerat sig i den nya Gotlandsbåten och han har också bilden klar för sig hur färjetrafiken till och från ön skulle kunna bli bättre.
– Jag tror på statliga färjor. Då kan man ställa helt andra krav på trafiken, tror han.
Mycket vill han förändra men havet som sådant har han accepterat som det är.
– Jag har varit med om när vi blir stående ute till havs för att kylsystemet inte fungerar eller när färjor har blivit inställda på grund av hårt väder men det är sådant man får ta helt enkelt, säger superpendlaren Einar Steen.