Människa möter flora i ny bok om Botan
Vi är många som gärna går genom DBW:s Botaniska trädgård i Visby. Till allas vår nytta och glädje har en ny bok om trädgården kommit ut. Det är en guide med Bengt Rosén och Tord Porsne som ciceroner. I ord och bild presenterar de Botaniskan genom en vandring, som egentligen är två.
Det konstaterar Petter W Rimfors som är ordförande i DBW:s trädgårdsstyrelse. Han påminner om att det faktiskt är 20 år sedan sist som det gavs ut en handledning för besökarna. Det var 1985 som Ingvar Nordin kom med sin "De Badande Vännernas botaniska trädgård i Visby".
Den nya guideboken är en behändig handledning där Botaniska trädgården presenteras på 48 välfyllda sidor med många bilder, berättande texter och faktarutor.
I skriften lyfts inte bara växterna fram, utan också gästande fåglar och människor på besök och i arbete.
- Ja, säger Bengt Rosén, etnobotanik, alltså människan i samspel med floran, är ett intresse som jag har odlat i denna trädgårdsskrift. Det finns så mycket att berätta om Botan i Visby, men jag har valt att utgår från två promenader genom trädgården. Båda börjar och slutar vid södra ingången, och delas vid Norra porten i en längre och i en kortare slinga.
Pedagogisk biolog
Längs de valda stråken berättas i ord och bild om de växter som passeras. Här ryms mycken kunskap med både bredd och djup och materialet lyfts fram ur såväl botaniskt som historiskt och kulturhistoriskt perspektiv.
Skribenten Bengt Rosén är i grunden biolog och pedagog och kanske mest känd som chef för Skansens biologiska avdelning, med ansvar för bland annat Skansens djur, kulturträdgårdar och parkområden, och som chef på Áttje, Svensk fjäll- och samemuseum i Jokkmokk där han var initiativtagare till Jokkmokks fjällträdgård.
En av tio utvalda
Nästa år kan han räkna in tre av "sina" trädgårdsanläggningar, Skansen, Jokkmokk och DBW:s botaniska, bland tio särskilt utvalda under Linnéåret.
Som lärare på Säveskolans gymnasium var Bengt Rosén under 1970-talet kollega med Tord Porsne. Båda är numera pensionärer och tillsammans har de med ideellt engagemang ställt upp för DBW och för att visa besökarna till rätta i Botaniska trädgården.
- Att få följa trädgården under en hel växtsäsong har varit ett underbart uppdrag, slår Tord Porsne fast. Med sin analoga kamera har han fotograferat i trädgården ända sedan han kom till Gotland 1961. Då var exempelvis den nu gigantiskt stora mammutträdet helt litet och mycket annat har också förändrats under åren som gått.
Numera har Sällskapet DBW liksom Botaniska trädgården egna hemsidor på nätet. Den nyutkomna guideboken presenterar trädgården under årets olika årstider med träd, buskar, perenner, örter och fåglar samt rosengården, örtagården, lusthuset och S:t Olofs ruin.
Förra året firade De Badande Vännernas trädgård 100 år med olika evenemang i trädgården. Även denna sommar bjuder DBW in besökarna med ett 30-tal aktiviteter på programmet. En särskild satsning görs på barn mellan 8 och 12 år, som får en timme varje onsdagsförmiddag under juni och juli med teman som trädgårdens barkbåtar, blomsterdetektiv, dofter, berättelser och böcker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!