Mansforum vill gärna utvecklas
Ungefär 50 gotländska män har sökt stöd och råd hos Mansforum, som startade för snart ett år sedan.- Vi är rätt nöjda och skulle gärna vilja utveckla verksamheten, säger Göran Allqvie, en av de fyra män som en kväll i veckan tar emot män för samtal.
- Vi skulle gärna utveckla verksamheten, säger Göran Allqvie. Foto: Bengan Zettergren
Foto: Bengan Zettergren
Initiativet kom från Göran Allqvie, Ulf Norrby, Henric Hellgren och Bo Hansen som alla jobbat länge med familjerelationer.
På försök under ett år fick de använda några timmar i månaden från sina ordinarie tjänster för att ha en mottagning, där männen och deras problem kommer i första hand.
Allt fler hör av sig
I början gick det lite trögt, men efter hand som verksamheten blivit mer känd har allt fler män kontaktat Mansforum.
- De flesta har vi träffat en gång, men de som vill erbjuder vi ett uppföljningssamtal lite längre fram och en del har nappat på det. Jag tror att vi ingjutit en del mod i många av männen. Vi är bara rådgivande, men vi har kunnat slussa en del vidare till familjerådgivningen eller familjerätten, säger Göran Allqvie.
Männens problematik har skiljt sig åt, men alla handlar om relationsproblem.
Skilsmässor
- Många har det knepigt i samband med skilsmässor, med sina ex och en hel del problem kring umgänget med barn. En del män har också problem med våld i relationer, men det är oftast ingenting man lägger på bordet först utan det är sådant som kommer fram när man pratar. Vi behöver nå bredden för att komma på djupet.
I början av oktober träffar de fyra männen på Mansforum representanter för Kriscentrum i Malmö som varit igång i fem, sex år. Bland annat för att diskutera hur verksamheten kan utvecklas. I Malmö arbetar man bland annat med grupper av män, bland annat kring våldsproblematiken.
- Vi skulle vilja närma oss det, våldet är ändå det allvarligaste problemet. Men ska vi bli mer offensiva så kostar verksamheten mer.
Det här första året har Mansforum inte kostat så mycket. Socialförvaltningen har satsat 75 000 kronor och länsstyrelsen lika mycket. Nu ska verksamheten finansieras inom socialförvaltningens budget. Men först ska den utvärderas.
Annat blir lidande
- Mansforum har haft en positiv utveckling. Och jag tror att verksamheten kommer att fortsätta i samma form som nu, men det är osäkert i vilken omfattning det blir, säger Marica Gardell, chef för socialförvaltningens individ- och familjeomsorg. Men det är ju så att när de här fyra männen tar en del av sin arbetstid till en ny verksamhet så är det ju and-ra arbetsuppgifter som blir lidande. Det är ofta ohållbart i längden att pendla mellan olika tjänster.
Halvtid
Ambitionen är att hitta en form där stöd finns till både män, kvinnor och barn. De närmaste två åren kommer en person på socialförvaltningen att på halvtid arbeta med familjevåld och familjefrid, främst med fokus på den part som blir slagen och på barn som bevittnar våld.
Främst handlar det om att utbilda socialsekreterare. Även detta projekt genomförs med pengar från länsstyrelsen.
Olika nivåer
- Det är viktigt att bestämma hur man går vidare efter projekttiden innan man startar något med externa pengar. Samhället förändras, och vi måste kunna möta det genom stöd på olika nivåer. Som Mansforum, där männen inte behöver gå den långa vägen, säger Marica Gardell.
I oktober tas beslut om finansiering och omfattning av Mansforums verksamheten framöver.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!