Margareta vit slutar efter 42 år

Margareta Wennström, Ljugarn, känner att hon står inför något nytt. Hon slutar sin yrkesbana efter 42 år
- Det är nästan som när jag gick ut förskoleseminariet, säger hon.

Gotland2007-05-15 06:00
Aldrig har hon ångrat sitt yrkesval. Alltid har hon känt stolthet över sitt yrke.
- Sexåringar är fantastiska. Det är min ålder, säger Margareta, som mest jobbat i förskoleklass, det som tidigare kallades lekis.
Hon har många bevis på sexåringars ärlighet, kärleksfullhet och tillit.
- Jag skall visa ett sådant bevis, säger hon och kommer tillbaka med en liten bok författad av Mira sex år i Garda förskola, där Margareta jobbar på fritids fram till sommarlovet.

Trygghet i tantligan
Boken består av små, vita, utklippta blad, sammanbundna med klarrött garn. I den boken till Margareta kan man läsa saker som:
Du är en bra fröken. Du har fina skor. Du har fint hår. Du är bra på att "tengka". Den här boken handlar om dej Maggan.
- När jag blir deppig och nere räcker det att att jag läser i den boken, då blir jag glad, säger Margareta. Den och många andra barns fina tankar och ord gör yrket så härligt.
1965 var hon färdig förskollärare efter två års utbildning i Malmö. Då hade hon varit barnsköterska med praktik på många håll dessförinnan.
- När jag kom tillbaka hem till Visby började jag på daghemmet i Visborgsstan där "Syster Gerda" var chef. Vi var 14 förskollärare på Gotland då och bildade en facklig underavdelning till förskoleföreningen i Stockholm.
Det roliga med första styrelsen var att alla hette Margareta. Vid en uppräkning av namnen känns många personerna igen nämligen, förutom Margareta Wennström, även Margareta Sandgren, Margareta Åberg, Margareta Pilla Olin, Margareta Lindberg och Margrit Thienemann.
- Vi var en "tantliga" som samlades då och då även efter fackliga uppdragen var slut, säger Margareta. Vi hade stor trygghet i att träffas främst när det blev många förändringar i organsiationen.

Barnkonflikter okej
Efter en tid flyttade hon till lekis på Vitkålens daghem och i slutet av 1960-talet flyttade hon och familjen till Ljugarn.
- Jag visste att det skulle bli en ledig förskollärartjänst på nya daghemmet Tallen i Hemse. Genom telefonsamtal sökte jag och fick den och var där till 1982.
Hon hann också med en kort tid som föreståndare på nyöppnade daghemmet Mullvaden i Hemse innan det blev dags att söka sig hem till Ljugarn och lekis där.
- Föreståndartjänst i Hemse lärde mig ganska snabbt att konflikter med barn är okej men inte med vuxna, säger hon. Jag har arbetat i barngrupp sen 1982. Även om kroppen tar ut sitt så har jag tillbringat mesta tiden på golvet!
I Ljugarn var hon också med att öppna första öppna förskolan på Gotland. En förskola dit föräldrar kom tillsammans med sina barn på eftermiddagarna. Den följdes sen av flera runt om.
För tretton år sedan samlades traktens barnverksamhet till Garda skola som byggts om och till. Margareta följde med dit.

Riktig avslutning i Garda
Margareta säger att den stora skillnaden på sexåringar förr och nu är att förr behövde man locka in barnen, de kunde blyga sitta i tamburen. Idag har de flesta varit på dagis och är vana.
Nu slutar Margareta. Den 15 maj blir det avslutning med kompisarna på jobbet.
- Riktiga avslutningen blir den 15 juni i Garda, säger hon. Då går vi till Kyrkänget med sexans elever i spetsen med svenska flaggan. Vi sjunger Den blomstertid och Idas sommarvisa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om