Margona tvingas säga upp sig mot sin vilja?
Margona Karlsson längtar efter att komma tillbaka till jobbet inom äldreomsorgen efter barnledigheten. Men just nu ser det ut som om Margona i stället kommer att tvingas säga upp sig.När kommunen inte erbjuder barnomsorg på kvällar och helger kan Margona bara jobba dagtid och arbetsgivaren vägrar att ge henne en ren dagtidstjänst.
Foto:
Men Margona hann inte jobba som fast anställd särskilt länge. Vid den tiden föddes också hennes dotter Fatima.
<span class=MR>Föräldrapenningen slut</span>
När Fatima nu har hunnit bli 16 månader har dagarna med föräldrapenning förbrukats. Margona var inställd på att gå till sin nya tjänst på Attendo Cares äldreboende Pjäsen, dit de gamla och personalen från Göransgården flyttade i juni. Men när Margona för en tid sedan tog kontakt med den nya arbetsgivare möttes hon av kalla handen: Om hon inte är beredd att jobba både helg och kväll så kan det inte bli något jobb på Pjäsen. Det kan inte Margona. Barnens pappa bor inte på Gotland.
Förr kunde Margonas mamma Majzy ställa upp och passa den äldre dottern Felicia när daghemmet var stängt, men Majzy står inför en stor knäoperation och hon kommer inte kunna hålla jämna steg med lilla Fatima som på ivriga små ben utforskar världen.
Attendo Care har inte för avsikt att konstruera något schema som passar Margonas behov:
Generellt sett så lägger vi våra scheman utifrån verksamhetens behov. Det kan inte vara personalen som styr när de kan jobba, säger Lise-Lott Eriksson som är regionchef för Attendo Care.
Margona Karlsson är tjänstledig från sin kommunanställning under det första året på Attendo Care. Nästa sommar skulle hon därför kunna söka sig tillbaka till kommunens äldreomsorg, men frågan är om det skulle göra någon skillnad.
Vi försöker anpassa oss till de anställda genom att de får påverka sin arbetstid och lägga önskescheman, men om det kommer någon som aldrig kan jobba kväll eller helg, då måste jag säga att "då kan du tyvärr inte jobba här hos oss", förklarar Lena Lager på Gotlands vård och omsorg.
Och någon barnomsorg på kvällar och helger kommer det inte att bli. Barn- och utbildningsförvaltningen vet att det finns ett visst behov, men bun-ordförande Brittis Benzler kan bara konstatera att man inte har råd att erbjuda den servicen:
I nämnden har vi absolut inga planer på barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Det faller på att det blir alldeles för dyrt. Vi har fullt sjå med att finansiera den verksamhet som vi redan bedriver, säger Brittis Benzler och fortsätter:
Naturligtvis är det jättetråkigt att det blir så här, men kommunens verksamhet kan inte alltid anpassas till alla människors behov. För att klara helheten måste vi många gånger säga nej till individuella önskemål.
<span class=MR>Ingen framgång</span>
Margona Karlsson och hennes mamma Majzy har ringt till arbetsgivaren, facket, kommunen, politikeralla som de trodde skulle kunna bidra till en lösning på problemet, men de har inte haft någon framgång.
Margona känner sig bara knäckt och frustrerad efter alla telefonsamtal.
Alla skyller bara på varandra, konstaterar hon.
Ingen har visat någon vilja tillfälligt att rucka på regler för att hon ska kunna komma ut i arbetslivet igen. Och detta trots att både Margona och Majzy hoppas och tror att problemen ska vara övergående:
Jag kan ju bli bättre i mitt knä efter operationen och barnen kommer ju bli större, säger Majzy.
På sikt kan det bli ändring. Skollagskommittén har lyft fram behovet av barnomsorg för de som arbetar på helger, nätter och kvällar, med tiden kan det bli frågan om en lagändring där kommunerna får skyldighet att erbjuda sådan barnomsorg. Men det hjälper inte Margona Karlsson. Hon behöver barnomsorg nu för att kunna behålla sitt jobb.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!