Maria Amér: Därför dröjer lättnad för vården

Trots att antalet fall minskar är belastningen på vården hög. Det kan dröja veckor innan den förmodat minskade smittspridningen märks på lasarettet.

Maria Amér, smittskyddsläkare.

Maria Amér, smittskyddsläkare.

Foto: kollage

Gotland2020-12-29 13:06

Under de senaste veckorna har antalet covidpatienter som vårdas på Visby lasarett legat runt 15, samtidigt som en eller ett par personer behövt intensivvård. Det har medfört en hög belastning på lasarettet, som samtidigt dras med höga sjuktal. På måndagen gick vården upp i förstärkningsläge, vilket innebär att personal kan flyttas mellan avdelningar för att klara covid-vården.

– Det har varit tufft hela julen, konstaterar regionens smittskyddsläkare Maria Amér.

Att antalet fall per vecka minskar har inte märkts i vården. Det tar tid innan en coronasmittad person söker vård, runt en vecka, och innan man utvecklar allvarligare symtom brukar det ta ytterligare några dagar. Detta leder till att belastningen på vården släpar efter.

Dessutom kan allvarligt sjuka patienter behöva vård under en lång tid, och in- och utflödet av patienter behöver inte hålla jämna steg.

– På ett större plan kan man se medelvårdtid, men personer kan behöva mer vård och längre vårdtider och då blir belastningen fortsatt hög, säger Maria Amér.

Det är svårt att säga när trycket kommer att minska på vården, även om utvecklingen med färre smittofall fortsätter.

– Vi är för små för att man helt ska kunna säga säkert hur det blir. Det beror så mycket på individerna och hur de drabbas. Enligt de prognoser och scenarion man tagit fram ser det ut att bli ett hårt tryck en bit in i januari, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!