Maria Amér: "Helt förståeligt att folk känner oro"

När smittskyddsläkare Maria Amér på fredagen gästade Mediabaren fick hon frågor om när toppen av smittspridningen kommer, hur vården ska klara sommaren och hur patienter ska transporteras till fastlandet.

Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér.

Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér.

Foto: David Skoog

Gotland2020-06-05 18:22

När Helagotland.se på fredagen sände Mediabaren special med anledning av regeringens besked under torsdagen gällande inrikesresor så var Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér en av gästerna. Hon fick då bland annat en fråga angående hur långt Gotland kommit i pandemin, detta med anledning av en artikel från i torsdags där hon sade att Gotland har det värsta framför sig. Under Mediabaren utvecklade hon det uttalandet.

– När man tittar på hur en pandemikurva ska se ut så finns det en modellkurva, men sedan vet man inte hur kurvan kommer att se ut för varje region. Man kan göra beräkningar och prognoser, men facit kommer vi inte att ha förrän i efterhand, sa hon, och fortsatte:

– Det allra bästa är ju om man lyckas hålla smittspridningen på en så pass låg nivå att man aldrig behöver få en riktig topp. Vi vill ju hela tiden ha en så låg smittspridning som möjligt, dels för att folk inte ska behöva bli sjuka, men också för att vården ska kunna hantera dem som blir sjuka och som behöver vård.

Många har reagerat på regeringens beslut att tillåta inrikesresor för symptomfria personer med glädje, medan vissa har reagerat med rädsla och oro för hur sommaren kommer att bli på Gotland, något som Maria Amér har full förståelse för.

– Det är helt förståeligt. Det här är ju något okänt som vi inte vet hur det kommer att bli. Samtidigt så måste man i en pandemi vara trovärdiga, och då måste de råd och restriktioner vi har vara tydliga med vad som är viktigt. Vi kan inte ha mer restriktioner än vad som är relevant, för då är det inte heller ett korrekt hanterande av pandemin. 

Är vården på Gotland rustade för en sommar med ett resande till Gotland?

– Det finns en plan för hur vi ska eskalera upp vården, och det finns sedan tidigare en erfarenhet kring hur sommaren brukar se ut. Vi vet dock fortfarande inte hur många besökare vi kommer att få, så det finns många saker vi än så länge inte har några kunskaper om, sa Maria Amér i sändningen, och fortsätte:

– Den akuta vården kommer man alltid kunna tillgodose, och där finns det en stor erfarenhet kring hur man hanterar sommaren. Sedan finns det dock en del frågor kring bemanning och hur mycket vi kan eskalera upp, och där kan det bli så att vi blir mer och mer beroende av den nationella samordningen och att skicka patienter till andra landsting, antingen för att de är folkbokförda i ett annat län eller för att man behöver avlasta vården på Gotland. 

Hur kommer de transporterna att gå till?

– Där kan man ju först och främst säga att det är något vi har en vana att göra, eftersom vi skickar patienter i princip dagligen. Så det finns det ett väl uppbyggt system kring. När det gäller transporterna så kommer man nationellt att öka upp den kapaciteten med ytterligare flygande transporter som kommer att finnas tillgängliga för oss på Gotland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!