Amér: "Finns inte stöd att behålla restriktioner"

Pandemin är inte över men har gått in i ett nytt läge. Därför hävs nu restriktionerna från och med den 9 februari. "Finns inte stöd för att behålla dem", säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Maria Amér, smittskyddsläkare, förklarar varför restriktionerna kan tas bort.

Maria Amér, smittskyddsläkare, förklarar varför restriktionerna kan tas bort.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-02-03 11:45

Vaccinationstäckningen på Gotland och i Sverige är hög, omikronvarianten lindrigare och färre med covid-19 behöver intensivvård. Samtidigt är smittspridningen i samhället fortsatt mycket omfattande, och flertalet vårdas med covid-19 på Visby lasarett. Trots detta slopas majoriteten av restriktionerna från och med 9 februari.

– Det är tydligt i smittskyddslagen att eventuella åtgärder och restriktioner inte får vara mer begränsande än vad som anses nödvändigt. Nu har vi solida data på att omikronvarianten ger lindrigare sjukdom, vi har vaccin och en hög vaccinationstäckning. Då finns inte stöd för att behålla restriktionerna, säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Att restriktionerna snart tas bort är ingen garanti för att det aldrig igen behövs.

– Vi behöver ha kvar den globala utblicken och vaksamheten. Men när åtgärder sätts in ska de vara ändamålsenliga och nödvändiga. När smittspridningen är så pass utbredd som i dag är det tveksamt hur pass mycket restriktionerna skyddar.

Hur är din känsla efter beskedet idag, du som har jobbat så intensivt med detta i två år?

– Det är något nytt att landa i, absolut. Samtidigt måste vi fortsätta att göra ansträngningar där det är meningsfullt. Vi ska fortsätta med vaccinationsarbetet och med att begränsa smittan inom vård och omsorg. Det är fortfarande en pandemi och vi behöver ha en beredskap och en planering, även om det förstås är hoppfullt att läget är sådant att restriktioner kan hävas, säger Maria Amér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!