Mellan vecka sju och nio fördubblades antalet fall, vecka för vecka. Men vecka tio mattades den snabba smittspridningen av.
– Det är glädjande och jag hoppas förstås att det är en vändpunkt och att vi kommer att se ytterligare en minskning av antalet fall, säger smittskyddsläkare Marie Amér.
På måndagen rapporterade Sveriges radio om stor spridning av den sydafrikanska mutationen på Uppsala universitet, men till Gotland har den inte hittat än, enligt Maria Amér.
– Nej, vi har inte fått någon retur på att vi har den sydafrikanska mutationen på Gotland.
Minst tio procent av de positiva proven på Gotland analyseras ytterligare för att man ska se om de muterade varianterna av coronaviruset spridits till Gotland. Förra veckan rapporterades för första gången om den brittiska mutationen på Gotland.
– Vi fick rapport om två fall förra veckan och i dag (måndag, red anm) har det tillkommit ytterligare sju fall.
Är det oroande att den brittiska mutationen tycks öka på Gotland?
– Det är tråkigt, men det är också förväntat eftersom vi ser både nationellt och i andra länder att den har en ökad spridningsbenägenhet och en tendens att ta över från den tidigare virusvarianten. I de scenarion som Folkhälsomyndigheten gett så ser man inga alternativ till att den kommer att bli den dominerande stammen under våren, säger Maria Amér.