Heta debatten följs med spänning på ön

Debatten rasar efter beslutet att lägga ner kultur- och fritidskontoret i Norrköping, något som Region Gotland redan gjort – och ångrat. I händelsernas centrum står Maria Modig, som måste genomgå ytterligare förändringar.

Maria Modig tvingades lämna tjänsten som kultur- och fritidschef på Gotland 2018. Vid årsskiftet dras hennes tjänst som kultur- och fritidsdirektör i Norrköping in, när kommunen omorganiserar.

Maria Modig tvingades lämna tjänsten som kultur- och fritidschef på Gotland 2018. Vid årsskiftet dras hennes tjänst som kultur- och fritidsdirektör i Norrköping in, när kommunen omorganiserar.

Foto: Norrköpings kommun

Gotland2023-08-31 12:15

Norrköpings kommun beslutade nyligen att inrätta ett tillväxt- och utvecklingskontor som utöver näringslivsfrågor och kommunikation även ska ta över kultur- och fritidskontorets uppdrag. Beslutet innebär att kultur och fritid inte längre har en egen förvaltning. De frågorna ska i fortsättningen hanteras av avdelningarna ”Attraktionskraft” och ”Livskraft”.

Beslutet har mötts av häftig kritik, och debatten om kulturens ställning rasar nu över hela landet. Artisten Tomas Andersson Wij har uppmanat alla artister att bojkotta Norrköping och inte uppträda där under nästa år. Oppositionsrådet Olle Vikmång (S) säger att Borgerlig samverkan som nu styr (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna) raserar det mångåriga arbetet med att bygga upp Norrköping som kulturstad.

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) säger å andra sidan att kommunen måste ägna sig åt kärnuppdraget vård, skola och omsorg, och tror även att kultur och näringsliv i samma kontor kan ge synergieffekter. Sophia Jarl har bemött kritikerna i en debattartikel, där hon skriver: ”Nu kraftsamlar kultureliten för att ha kvar sina privilegier som i mångt och mycket bekostas nästan fullt ut av skattekollektivet.”

undefined
Maria Modig tvingades lämna tjänsten som kultur- och fritidschef på Gotland 2018. Vid årsskiftet dras hennes tjänst som kultur- och fritidsdirektör i Norrköping in, när kommunen omorganiserar.

Mitt i händelserna står Maria Modig, som vid årsskiftet måste lämna tjänsten som kultur- och fritidsdirektör i Norrköpings kommun. Motsvarande tjänst tvingades hon lämna 2018, då Region Gotland avvecklade kultur- och fritidsförvaltningen.

– Det är visst min lott i livet, konstaterar Maria Modig som dock tycker att det som händer i Norrköping skiljer sig från det som Region Gotland gjorde.

– På Gotland var det rena besparingsskäl, i Norrköping gör man ett strategiskt val. Man vill omorganisera och tänka nytt. 

En annan skillnad är att Region Gotland även avvecklade den politiska ledningen. I Norrköping blir kultur- och fritidsnämnden kvar.

– Det tycker jag är jätteklokt. Det var dumt att ta bort nämnden på Gotland, för det behövs politiker som är insatta i kultur- och fritidsfrågor, säger Maria Modig.

undefined
Björn Ahlsén var chef för kulturavdelningen innan kultur- och fritidsnämnden avvecklades. Därefter var han kulturstrateg under två år.

Genom att bland annat ta bort tre chefstjänster samt förvaltningschefen räknade Region Gotland med att spara fem miljoner kronor på omorganisationen. Björn Ahlsén, som var chef för kulturavdelningen före omorganisationen och kulturstrateg efter, trodde trots det att kulturen skulle lyfta i hierarkin när regionstyrelsen tog över.

– Det kändes okej, men regionstyrelsen har alla frågor och kulturen kom bort, säger han.

Björn Ahlsén berättar att före omorganisationen hade han som avdelningschef bra kontakt med kultur- och fritidsnämnden och dess arbetsutskott.

– Nämnden ersattes av en kultur- och fritidsberedning, och det var en tandlös gumma som inte ens skrev protokoll, säger han och tillägger att möjligheten att prata kulturfrågor med politikerna försvann.

Blev det någon synergieffekt när näringsliv och kultur kom i samma förvaltning?

– I vissa frågor, men kultur är så mycket mer än turism och tillväxt. Kultur handlar om mänsklig utveckling och om att analysera omvärlden, säger Björn Ahlsén. 

undefined
Regionrådet Andreas Unger (M) tycker att det största felet med Region Gotlands omorganisation 2018 var att lägga ner kultur- och fritidsnämnden.

Andreas Unger (M), vice ordförande i regionstyrelsen på Gotland, tycker att debatten om kulturpolitiken i Norrköping har blivit snedvriden.

– I Norrköping ser man om man kan organisera på ett annat sätt. Det är inte kontroversiellt. Och man behåller kultur- och fritidsnämnden, säger han.

Att Region Gotland avvecklade kultur- och fritidsnämnden ser Andreas Unger som det stora problemet med den förändring som gjordes 2018.

– Regionstyrelsen har blivit en allt-i-allo-nämnd som hanterar en massa olika frågor. Kulturen förtjänar mer fokus, och man blir inte en fullfjädrad kulturpolitiker om man samtidigt måste hantera många andra frågor, säger han.

Precis som i Norrköping fick omorganisationen på Gotland kritik. Kultur- och fritidsfrågorna hamnade i skymundan när de inte beslutades i en egen nämnd, utan av regionstyrelsen som har många andra ärenden på sitt bord. ”Kulturen på Gotland behöver en egen Greta Thunberg” skrev Marita Jonsson i ett debattinlägg 2019.

undefined
Artisten Tomas Andersson Wij propagerar för en artistbojkott mot Norrköping, efter beslutet att lägga ner kultur- och fritidsförvaltningen.

På Gotland har politikerna ångrat nedläggningen av kultur- och fritidsnämnden. Beslutet togs av regionfullmäktige 2017, då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var i majoritet. Sedan 2018 handlägger regionstyrelseförvaltningen kultur- och fritidsfrågor. Efter att politikerna i en kultur- och fritidsberedning tagit upp ärendena tas besluten av regionstyrelsen.

Inför valet förra året föreslog både Socialdemokraterna och Moderaterna att återinrätta kultur- och fritidsnämnden. Nu delar de båda partierna makten, och i oktober beslutade regionstyrelsen att förbereda ett återinförande av nämnden från 2024. Förslaget lades dock på is, efter att en kalkyl över kostnaderna presenterats för budgetberedningen i maj. En tydligare politisk ledning skulle kräva en förstärkt förvaltning, till en kostnad om fyra miljoner kronor per år. Det tycker regionstyrelsen är för dyrt, med tanke på Region Gotlands ekonomiska läge.

När det är för dyrt att återinrätta kultur- och fritidsnämnden tycker Björn Ahlsén att regionen borde pröva att ersätta beredningen med ett utskott. Ett utskott skulle till skillnad från beredningen bestå av ledamöter från regionstyrelsen, som därmed får större möjlighet att fördjupa sig in i kultur- och fritidsfrågor.

– Man bör även fundera över om kultur och fritid behöver höra ihop. Båda har föreningsfrågor gemensamt, men i övrigt skiljer det mycket, säger Björn Ahlsén.

Beredningen

Efter att kultur- och fritidsnämnden avvecklats bereds kultur- och fritidsfrågor inför besluten, som tas av regionstyrelsen. Beredningen utökades för en tid sedan till nio ledamöter. Ledamöterna är:

• Oscar Lindster (S), ordförande
• Helena Bogsjö (S)
• Jonas Strandell (S)
• Niklas Carlberg (M)
• Malin Vinblad (M)
• Fredrik Gradelius (C), vice ordförande
• Lina Gottfridsson (C)
• Peter Jankert (V)
• Michael Stenberg (SD)

Miljöpartiet är representerat av Ylva Hammar, som är ersättare för Peter Jankert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!