- Vi ska ha en minröjningsövning i området, i första hand för att kontrollera vår utrustning. Det är viktigt att vi kan hantera den utrustning som vi har på rätt sätt, säger Jimmie Adamsson informationschef för tredje sjöstridsflottiljen.
Man räknar med att det idag finns cirka 30 till 40 tusen minor kvar på Östersjöns botten sedan världskrigen och varje år hittar man nya gömmor som måste röjas.
- Även utanför Gotland finns det minor men det här är bara en övning, betonar Jimmie Adamsson.
Sjöstridsflottiljen har skickat ut en förfrågan till länsstyrelsen på Gotland, Fiskeriverket och Sveriges Fiskares Riksförbund. Hittills är det bara generalläkaren, flottiljens egen tillsynsmyndighet, som ställt sig skeptisk och vill ha mer information om eventuell åverkan på miljön i området.
- Så det är inte riktigt klart ännu, konstaterar Adamsson.
Vid den här typen av sprängningar försöker man att ta så stor hänsyn som möjligt till djur- och växtliv.
- Man brukar till exempel börja med att skrämma fisken med en knalladdning innan man gör den första sprängningen. Sen kollar vi så klart med ekolod och håller utkik efter större djur som sälar med kikare.
Kommer sprängningen att märkas ifrån land?
- Vi kommer befinna oss 7,5 kilometer ut från kusten och på 35 meters djup. Men möjligtvis att det kommer mullra till lite grann, säger Jimmie Adamsson.