Markägare kan tvingas ge plats åt nya Gotlandskabeln

Till Stenkumla ska nya ledningar dras ända från Gnisvärd – och på den sträckan väljs inte heller närmaste vägen. Många fastigheter berörs och tvångsövertagande kan bli aktuellt.

Den tilltänkta korridoren för markkabeln går ganska nära den skeppssättning som finns i Gnisvärd.

Den tilltänkta korridoren för markkabeln går ganska nära den skeppssättning som finns i Gnisvärd.

Foto: Per Leino

Gotland2025-02-19 05:00

Den mest omfattande – och komplexa – delen av Svenska kraftnäts kabelprojekt är sträckningen under havet, mellan en elstation i Oskarshamns kommun och en i Stenkumla.

Men två av de tolv ledningsmilen går över land, eller snarare under marken, varav en stor del på Gotland. Nyligen bestämde myndigheten att anslutningspunkten, där havet möter ön, blir norra Gnisvärd – trots att Ygne var ett betydligt närmare alternativ sett från Stenkumla.

Ett beslut som blev omdiskuterat, men som motiverades dels med Försvarsmaktens påverkansområde, dels med att befintliga Gotlandskablar redan går vid Ygne.

– Det finns redan samhällskritisk infrastruktur där och vi ville inte ha allt på samma punkt, utifrån ett totalförsvarsperspektiv, förklarar Joel Nylin, kommunikatör på Svenska kraftnät.

undefined
En bild från Marsängens stugby norr om Gnisvärd.

Nu har valet av ”landkorridor” också gjorts, utifrån några olika alternativ mellan Gnisvärd och Stenkumla – och även här gick man på de mer långdragna sträckningarna.

Detta eftersom de kortare varianterna hade stött på följande problem: Ett riksintresse för kulturmiljövård vid Tofta kyrka, ett vattenskyddsområde, naturmiljöer av Natura 2000-typ, en delsträcka inom Försvarsmaktens skjutfält, samt ”ett blötare skogsområde med kända fornlämningar”.

Nackdelen med att välja de absolut längsta landalternativen är att desto fler fastighetsägare berörs i stället. Det handlar om ett 50-tal – även om detta kommer att bero på hur man faktiskt gräver, inom korridoren i fråga. Nästa steg blir att be berörda ägare om medgivande för markundersökningar.

De personer vars fastighet i slutändan påverkas kommer att erbjudas kompensation.

– Ja, vi ersätter enligt de normer som finns och där tittar vi bland annat på expropriationslagstiftningen, berättar Joel Nylin.

Där kom det alltså, det känsliga begreppet ”expropriation”, alltså tvångsövertagande av ett markområde. Men Svenska kraftnät hoppas att detta inte ska behövas:

– Vi försöker hela tiden hitta en acceptans och komma överens. Men det är svårt att göra precis alla nöjda, så är det ju, säger Joel Nylin.

Han påpekar vidare att det fortfarande ska göras en stor ansökan till Energimarknadsinspektionen, för att få bygga och ansluta själva ledningen på den sträckning man bestämmer sig för. Den processen kan berörda också lämna yttranden på – och beslutet där kan dessutom överklagas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!