Eftersom Region Gotland har beslutat att vindkraften på Gotland ska byggas ut till en effekt på 1 000 megawatt, behöver också elnätet byggas ut. Först och främst rör det sig om en sträcka på 7 mil elledning mellan Stenkumla och Näs. Totalt kommer det att byggas runt 25 mil luftledningar, för att möta behovet efter utbyggnaden av vindkraften. En luftburen elledning som dras genom skog behöver en 40 meter bred gata och det är här protesterna kommer in.
– Allt måste röjas och gatan måste hållas helt rjöd från träd och större buskar i all evig tid, säger Dahn Nilsson.
Björn Axelsson, som är elnätschef på GEAB förstår markägarnas protester.
– Det är ju ett intrång. Det är klart att det kommer synpunkter och reaktioner, säger han.
Samtidigt har alternativet att gräva ned kabeln aldrig varit aktuellt.
– Det är inte ekonomiskt försvarbart, säger han.
Att gräva ned kablarna skulle, enligt honom, vara tre gånger så dyrt som att i stället låta dem gå genom luften. Dahn Nilsson är skeptiskt till hur de har räknat ut den siffran och poängterar att en nedgrävd ledning betyder så mycket mindre åverkan på marken.
– en nedgrävd kabel behöver bara en röjd gata på sex till åtta meter och kräver inte lika stort underhåll, som en luftledning, säger han.
Björn Axelsson berättar att GEAB just nu är i det första skedet av planeringen och att de kommer att prata med varje enskild markägare, för att hitta en lösning som passar så bra som möjligt. Enligt Dahn Nilsson så går det att överklaga ett beslut om att dra elledningar över någons mark hela vägen till regeringen. Björn Axelsson på GEAB menar att det finns små möjligheter för markägarna att stoppa elnätsutbyggnaden på deras mark.
– Det allmännas intresse går före den enskildes, säger han.
Samtidigt tycker han att det är det viktigt att det går att överklaga så att hela processen är rättssäker.
Dahn Nilsson är orolig för den planerade utbyggnaden. Inte bara för att det kommer att dras kraftledningar över hans egen mark.
– Hela jädrans ön kommer att bli kalhuggen och draperad med sådana där ledningar, säger han.
Han hoppas att Region Gotland, som äger 25 procent av GEAB, går in i debatten.
– Jag hoppas att de inte blundar för det här, säger han.