Marker i träda efter skattplundringen
De senaste upptäckterna av skattplundringar på ön förvånar inte arkeologerna. Nu diskuteras nya metoder för att försvåra plundring.- Att lägga vissa åkrar i långvarig träda kan vara ett sätt, säger arkeologen Dan Carlsson.
Dan Carlsson, arkeolog. foto: christer Nilsson/arkiv
Foto: Christer Nilsson
- Vi kunde bara konstatera att plundringsgroparna är så pass färska att de är från förra året, säger arkeologen Dan Carlsson.
Dokumenterar fynd
Sedan förra våren jobbar han med att dokumentera och plocka upp fynd från de mest utsatta åkrarna och betesmarkerna. Vad eller hur mycket som försvunnit den här gången, går inte att säga.
- Vanligtvis är det vikingatida silvermynt på platser där det gjorts fynd tidigare.
Dan Carlsson är inte förvånad över att se att plundrare varit i farten igen. Gotland kryllar av främst vikingatida silverskatter. Sedan projektet mot plundring drog igång för ett drygt år sedan har runt 50 utsatta platser besökts och länsstyrelsen har polisanmält 10-15 fall av plundring.
I november greps tre män misstänkta för plundring av en silverskatt i Alva, men åtal dröjer. Åklagaren väntar fortfarande på provsvar från Statens kriminaltekniska laboratorium.
- Vi kommer att få vänta ytterligare ett par tre veckor. Det tar oacceptabelt lång tid men det är inget vi kan göra, säger åklagaren Mats Wihlborg.
Stämmer det senaste beskedet hoppas han kunna väcka åtal mot männen i juni.
Avskräckande effekt
Dan Carlsson tror att åtalet har en avskräckande effekt, för en tid, men säger att det bästa är om skattjägarna inte kommer åt markerna över huvudtaget. Plundringarna sker oftast i samband med plöjning och sådd, när åkrarna ligger öppna. En metod som diskuteras är därför att lägga vissa marker i långvarig träda.
- Andra platser kanske man kan lägga i vall, alltså odla gräs på istället för grödor, säger Dan Carlsson.
LRF:s ordförande Anna Törnfelt känner inte till idén, men säger att det kan vara ett möjligt alternativ.
- Det beror kanske på vad man har för produktion, men många lantbrukare är nog beredda att ställa upp, säger hon.
Mer tveksam
LRF:s regionchef Stig Pettersson är däremot mer tveksam till hur det i så fall skulle genomföras.
- Markägarna måste kompenseras och jag hoppas att man inte kan tvinga någon att sluta odla sin åker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!