Marknad i Gotlands mitt

Julmarknad i november när solen gnistrar i lervällingen. När gräset lyser saftigt grönt och fåglarna väsnas osannolikt i kala björkar.Då krävs det en del för att skapa julstämning. I Gotlands hjärta, Roma, gjorde man tappra försök under helgen.

Julbockar och halmprydnader blir nog snart eftertraktansvärda, men i helgen var det många som passerade dem utan att köpa.

Julbockar och halmprydnader blir nog snart eftertraktansvärda, men i helgen var det många som passerade dem utan att köpa.

Foto: Krister Nordin

Gotland2007-11-26 04:00
Parkeringsytorna kring Lövsta vidgades för varje timme. Mängder med bilar förde flera tusen människor till Hushållningssällskapets julmarknad under helgen.
De 90 utställarna fanns i många olika byggnader och skepnader. Och över alltihop vilade en omisskännlig doft av gris. Den kom från stallar där innevånarna högljutt gjorde sig påminda. Kanske blev de störda av all trafik, av alla dessa människor?
Det går inte att beskriva allt som erbjöds under denna marknad. Men kring halmbockarna och julstjärnorna var det ingen större trängsel. Desto mer lockade gröttallriken, dit var det kö. Det var det också i trapporna upp till vissa utställningshallar.

Bättre på Snäck
-Det skulle inte vara så utspritt! Det var bättre på Snäck, då var det bara där uppe och där nere, lättare att hitta, pustade Anna-Lena Lindby, som jäktade mellan de olika utställningslokalerna.
Hennes mamma Lena Lindby var dock nöjd, hon hade hittat det hon sökt, hantverk. Hon visade stolt upp en ljusstake i form av en keramiktallrik, med påmålad devis: "Älska mig mest när jag förtjänar det minst, för då behöver jag det mest".
-Är den inte vacker?

Kungsgården
Anna-Lena talade längtansfullt om en fårskinnsväst hon sett.
-Men man har ju inte med sig 1 200 kronor när man går på julmarknad.
Ett stenkast bort, vid Kungsgården, tindrade en annan julmarknad. För första gången i nya Bryggerihusets stora loftsal. Bilarna var färre men så var också marknaden mindre.

Välkomstsalut
Facklor visade vägen och Karl XII:s dragoner sköt välkomstsalut med kanon utanför. Det var Gotlands Ståndsdragoners kanon. Där de stod i full mundering tyckte de att de passade bra i denna 1700-talsmiljö.

Mormoner
De blev också uppvaktade av två prydliga mormoner, från en helt annan tid, som försökte inleda en konversation i trängseln.
Inne i det nyöppnade kaféet prövades för första gången köksmaskinerna medan julsånger ljöd från två blockflöjter.
Fler julsånger bjöds på däruppe på loftet, av kören Dacapo i tomteluvor.

Snabbköpsordning
Här rådde en sorts snabbköpsordning, där man kunde plocka på sig varor från de olika borden och sedan betala i särskild kassa.
Och här stod folk och funderade över märkliga stearinljusformer.
-Hur kommer ljuset att se ut när det brunnit ett tag? Kommer allt stearin att ramla ner på bordet?

Skinnvaror och godis
Sylt, dricka, marmelader, skinnvaror och godis, ja också här fanns allt som ska finnas på en julmarknad. Och loftet med sitt vita trägolv och höga tak verkade som gjort för just den här typen av marknad.
Och framåt eftermiddagen, när solen inte var lika påträngande, skapade också facklorna och ljusen en mer tidstypisk stämning.
De båda julmarknaderna i Gotlands mittpunkt, dess hjärta, hade helt olika inramningar, men samma innehåll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!