Marknadsför kurser på mässor runt om landet

När högskolan på Gotland skall på turné för att locka nya studenter så använder man sig av att det är valår i år. "Valåret 2002-2003" används i marknadsföringen och högskolerepresentanter har valarbetarband på sig, delar ut "valsedlar" där man kan kryssa för utbildningar man är intresserad av och sedan kan sedlarna läggas i en valurna.
En av högskolans mest attraktiva utbildningar är byggnadsvårdsprogrammet, som kommer att marknadsföras på antikmässan i Älvsjö.

Gotland2002-02-13 04:00
I går visade nio byggnadsvårdsstudenter som går andra året, upp den monter som de gjort i ordning. Sedan packades montern ihop för färjetransport till Stockholm. Torsdag-söndag pågår sedan antikmässan i Älvsjö.
Det är tredje året som byggnadsvårdsprogrammet har monter på antikmässan i Älvsjö. Det handlar om marknadsföring av högskolan på Gotland och byggnadsvårdsutbildningen.
Men det är också en marknadsföring av studenterna. förra året kom folk från branschen till mässan och ville ha kontakt med presumtiva arbetstagare, berättar Eva-marie Fahlin-Löfgren, som är utbildningsassistent på programmet.
Med i montern på antikmässan har man exempel på stenhantverk, måleri, timring, husritningar, samt ett bildspel om skogshuggning, timring, måleri, kalkbränning och smide.
<span class=MR>Hönshus i Grötlingbo </span>
I bildspelet finns även med ett restaureringsprojekt. Det är ett hönshus från 1920-talet på Torgny Hederstedts gård i Grötlingbo, som byggnadsvårdsstudenterna restaurerar. I montern finns även information om en "vision för Ar år 2004". Där hoppas högskolan bland annat ha byggnadsvård, ekologi, arkeologi och marinbiologisk forskning samt fältundervisning.
Byggnadsvårdsprogrammet vid högskolan är sedan i höstas treårigt och ger en kandidatexamen.
Utbildningen är en av de mest eftertraktade vid högskolan med tre sökande till varje plats. För närvarande har man 41 studenter i årskurs ett. Men egentligen skall det vara 35 platser.
­ Det är en varierande bakgrund bland studenterna. Det finns sådana som kommer direkt från gymnasiet, sådana som har jobbat som hantverkare i 25 år och andra som har en gedigen akademisk bakgrund. Sedan är vi lika många tjejer och killar, berättar en av studenterna i årskurs två, Bengt Wahlgren.
<span class=MR>Ta i byggnaderna</span>
Han läste tidigare konstvetenskap och arkitektur i Lund. Byggnadsvårdsutbildningen i Visby fick han tips om av en kompis på stockholms universitet.
­ För att få förståelse för arkitekturen måste man ut och ta i byggnaderna. Man kan få intrycket att det bara är det praktiska som gäller på den här utbildningen. Men vi läser mycket teori också. Genom den här utbildningen får man en länk mellan hantverkare och teoretiker. Det brukar annars finnas ett glapp i kommunikationen och förståelsen, säger Bengt Wahlgren.
Men marknadsföringen av högskolan på antikmässan är bara en del av det som görs för att locka nya studenter. Inför höstterminen och även sommarens kurser har man tryckt 30 000 kataloger, varav cirka 13 000 redan har skickats ut. Men sedan skall man också ut till omkring 20 olika mässor och gymnasieskolor.
<span class=MR>Fler mässor blir det</span>
­ Besöken på gymnasieskolor och mässor inleds nu på torsdag i stockholmsområdet. Förutom antikmässan i Älvsjö besöker vi utbildningsmässor i Huddinge och Nynäshamn den här veckan, säger informatören Magnus Gille.
­ I år är det valår och det är ett tema som vi spinner på, där studenter har valarbetarband på sig och vi har valsedlar där man kan kryssa för kurser man vill ha information om och sedan kan valsedlarna läggas i en valurna. det gäller att marknadsföra sig. På vissa mässor kan det vara 50-60 olika utbildningsplatser, som ställer ut, säger Magnus Gille.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om