Martina vill att Gotland bildar en geopark

Gotland har redan fossilmuseum och geologiskt sällskap. Nu vill Martina Östsjö skapa en framtida geopark på ön.

Vid Högklint finns utmärkta möjligheter att studera lagren av kalksten, tycker Martina Östsjö. Högklint uppmärksammades för sin geologi redan för hundra år sedan, och har haft skydd sedan 1919.

Vid Högklint finns utmärkta möjligheter att studera lagren av kalksten, tycker Martina Östsjö. Högklint uppmärksammades för sin geologi redan för hundra år sedan, och har haft skydd sedan 1919.

Foto: Per Leino

Gotland2021-05-11 11:30

Martina Östsjö har lockat ut GA till Högklint. Inte för att skåda utsikten, utan för att titta ner i backen på det som geologiprofessorn Henrik Munthe kallade för ”en refbulle” för hundra år sedan.

– Det är fantastiskt att Högklint varit ett korallrev som legat under vatten. Här ser man tydligt berggrundens olika lager, säger hon.

undefined
Martina Östsjö studerar geologi och arbetar med en uppsats om att bilda en geopark på Gotland.

Intresset för geologi väcktes under de sju år Martina Östsjö arbetade som reseledare, och bland annat besteg Kilimanjaro och besökte Galapagos. Det ledde till studier vid Lunds universitets geologiska institution, där Martina Östsjö nu slutspurtar med att skriva sin kandidatuppsats. Sedan ett år tillbaka bor hon på Gotland, och då var det naturligt att ge uppsatsen ett gotländskt tema.

– Jag undersöker möjligheten att bilda en geopark på Gotland. Här finns alla förutsättningar. Berggrunden är spännande, nästan allt är kalksten från silurperioden och det finns variation i geologin, säger Martina Östsjö.

En geopark är ett område med intressant geologi och med möjlighet att locka turister för att på så sätt bidra till regional tillväxt. Det finns redan ett par geoparker i Sverige, bland annat på Öland, vid Siljan i Dalarna och i Västsverige.

Att bilda en geopark kan ske i två steg. Först kan man bilda en svensk geopark enligt de kriterier som SGU (Sveriges geologiska undersökning) satt upp. Det krävs bland annat en beskrivning av de platser som geoparken vill lyfta fram, hur parken ska bidra till lärande, hur hållbara besök ska arrangeras och hur parken ska finansieras.

undefined
Gotland har ett fossilmuseum. beläget en bit utanför Hemse. Här är några av de fossiler som finns i samlingen.

Nästa steg är ett internationellt erkännande. Det kräver en ansökan till FN-organet Unesco (som även utser världsarv). 2019 blev Platåbergens geopark med nio kommuner i Västergötland första park i Sverige att lämna in en ansökan.

– Att bli antagen av Unesco är en kvalitetsstämpel och ger uppmärksamhet internationellt, påpekar Martina Östsjö.

En geopark bör lyfta fram minst 50 platser. För att få hjälp att hitta dem har Martina Östsjö genomfört en enkät.

– Jag har fått in flera intressanta svar. Många har tipsat om sina favoritplatser.

undefined
Bilden är från en av de fossilvandringar som arrangerats. På Gotland har även geologins dag uppmärksammats. Den arrangeras i år den 11 september.

Gotland är redan välkänt bland geologer. Här fanns under nära 40 år en geologisk fältstation, länge inrymd i det gamla tingshuset vid Allekvia. Stationen lockade geologer från hela världen. Fältarbeten fick spridning i forskarrapporter. Ryktet om Gotlands sedimentära bergarter med riklig mängd fossiler gav eko över hela världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!