Mässa för ungas framtid
Den 3-4 oktober hålls den årliga arbetsmarknadsmässan i Rackethallen i Visby. I år vill man presentera en häftigare mässa än vanligt.- Vi satsar mycket på ljud- och ljuseffekter, säger Jörgen Jonsson på barn- och utbildningsförvaltningen.
Foto: Tobias Wallström
- Det är ett smörgåsbord som är helt unikt. Eleverna får möjlighet att möta andra elever och folk i olika branscher och det är jätteviktigt att de får snacka med de som är i branschen, säger Jörgen Jonsson, sakkunnig på barn- och utbildningsförvaltningen.
Företrädare från alla möjliga håll kommer att finnas på plats. Utställare från friskolor och kommunala gymnasier får samsas med högskolan, det lokala näringslivet och myndigheterna på Gotland. Och mässan är öppen för alla, även för vuxna som funderar på en ny karriär.
- Tanken är att allt som finns regionalt ska finnas med, säger Stellan Moon, samordnare.
Ljud- och ljuseffekter
Den stora nyheten till i år är ett mer inbjudande arrangemang.
- Vi satsar mycket på ljud- och ljuseffekter. Vi kommer till exempel att släcka ner vissa delar och ha specialljus i gångarna. Dessutom kommer vi att projicera saker på väggarna, säger Jörgen Jonsson.
Närvaro vid arbetsmarknadsmässan är obligatorisk för alla grundskoleelever från klass åtta och uppåt. Eleverna kommer också att få en rad arbetsuppgifter kopplade till mässan. Bland annat en tipsrunda med fina priser som lockbete, exempelvis en cykel, kameror och mp3-spelare.
- Vi har lagt ner mycket jobb på den biten. Vi vill ju att folk ska ta reda på saker och ting, inte bara komma dit, säger Jörgen Jonsson.
Mässan kommer också att hålla kvällsöppet i år. Tanken är att ungdomarna efter mässdagen ska kunna gå tillbaka tillsammans med sina föräldrar och fundera över framtiden.
Inspiration till högre studier
Högskolan på Gotland väljer för första gången att profilera sig mot högstadieelever. Petra Lindberg förklarar varför.
- Det är viktigt att vi är med och inspirerar till högre studier. Andelen som väljer att studera på högskolan är fortfarande en bit under snittet på Gotland, även om den har stigit på senare år, säger Petra Lindberg
Jörgen Jonsson ser högskolan som en viktig motor för mässan. Men allra helst skulle han vilja börja ännu tidigare med studievägledning.
- Det är viktigt att vi finns med redan på ett tidigt skede, i syfte till att inspirera. Helst skulle jag vilja att man började redan på lågstadiet. Där tror jag att det måste till en attitydförändring, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!