Mässa inför det kommande gymnasievalet

Det var ett rikt smörgåsbord av utbildningar som över 1000 gotländska elever fick ta del av inför gymnasievalet.

Mellan 1200 och 1300 från årskurs 8 till 9 besökte studie- och yrkesmässan i Visby.

Mellan 1200 och 1300 från årskurs 8 till 9 besökte studie- och yrkesmässan i Visby.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2019-10-08 19:45

Som en "kick off" inför gymasievalet. Så beskriver Hanna Karlsson, chef för arbetsmarknadsenheten på Region Gotland, studie- och yrkesmässan som arrangeras på ICA Maxi Arena under tisdagen och onsdagen. 

På mässan svarar både elever och lärare från öns båda gymnasieskolor på frågor om utbildningsutbudet. Nytt sedan några år tillbaka är också att företag inom olika branscher finns representerade.

–Det känns naturligt att lyfta in alla branscher. Att så ett frö och visa vilka jobbmöjligheter som finns här på ön, säger Hanna Karlsson. 

Vid en introduktion på tisdagen fick eleverna med sig att valet till gymnasiet inte är livsavgörande och att de skulle satsa på en utbildning är rolig. Därefter släpptes de loss bland montrarna.

– Det var ett bra råd. Jag visste inte riktigt vad jag skulle välja när jag kom till mässan. Nu blir det nog estetprogrammet säger Märta Levin, som går sista året på Solbergaskolan.

Clara Nohrlander går andra året på Wisbygymnasiets och var på mässan för att svara på frågor om bygg- och anläggningsprogrammet.

– Det är ett bra yrke med stor variationer. Det är aktivt samtidigt som man får använda hjärnan. Många tror nog att man måste vara stor och stark, men så är det inte längre. Det finns hjälpmedel, säger hon.

Vid försvarets monter trängdes många ungdomar.

– Det är jättekul. Det är många som har frågor och funderingar kring mönstring och så undrar många vad packningen väger,  berättar Ida Hansson, stabsgruppchef.

Hur mycket väger den?

– Haha, 25 kilo.

Tomas Lundgren, yrkeslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet, berättade vad man kan välja för yrke efter utbildningen.
Tomas Lundgren, yrkeslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet, berättade vad man kan välja för yrke efter utbildningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!