Massivt motstÄnd mot fÀrdtjÀnstförslaget

Funkisam fĂ„r nu stöd i sin kritik mot Ă€ndringarna i fĂ€rdtjĂ€nsttaxan, dels frĂ„n den politiska oppositionen – men Ă€ven frĂ„n det utförande taxibolaget.

Jimmy Leandersson och Taxi Visby krÀver omförhandling av avtalet. Samtidigt som Funkisam hotar med DO-anmÀlan.

Jimmy Leandersson och Taxi Visby krÀver omförhandling av avtalet. Samtidigt som Funkisam hotar med DO-anmÀlan.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2019-11-17 19:25

I veckan skrev GT om de föreslagna höjningar av fÀrdtjÀnsttaxan som godkÀnts av tekniska nÀmnden och regionstyrelsen. Dessa ska fortfarande behandlas av regionfullmÀktige pÄ mÄndagen.

Nu framförs ytterligare kritik mot förslaget. Detta frÄn Taxi Visbys vd Jimmy Leandersson, vars bolag har avtal med regionen om att utföra fÀrdtjÀnstresorna.

– Jag tycker synd om de brukare som Ă€r beroende av fĂ€rdtjĂ€nst för att komma ut alls, sĂ€ger han.

FÀrre resande och fÀrre resor drabbar i sin tur Àven Taxi Visby.

– Vi fĂ„r ju betalt per kilometer av regionen, sĂ„ vi fĂ„r minskad intĂ€kt. Och det hĂ€r förslaget verkar ha syftet att fĂ€rre ska Ă„ka, sĂ€ger Jimmy Leandersson.

Detta samtidigt som regionen, i upphandlingen, har krÀvt ordentliga mÄnadslöner för chaufförerna med tillÀgg för obekvÀm arbetstid. SÄ Taxi Visby har numera rejÀla fasta lönekostnader, samtidigt som intÀkterna alltsÄ hotas. Dessutom har bolaget investerat mÄnga miljoner i miljövÀnliga bilar för att vinna upphandlingen.

Det stÄr dock i avtalet att endera part kan krÀva omförhandling, vid "vÀsentliga förÀndringar av förutsÀttningarna".

– Vi kommer garanterat att krĂ€va omförhandling om detta gĂ„r igenom. Det har vi informerat regionen om, sĂ€ger Taxi Visbys vd.

Han informerade regionen först hĂ€romdagen – eftersom han inte visste nĂ„got om det aktuella förslaget förrĂ€n GT skrev om det.

– Det kom som en chock. Vi borde ha fĂ„tt frĂ„gan om hur detta skulle pĂ„verka oss, sĂ€ger Jimmy Leandersson.

Kritik mot Àrendets hantering framfördes Àven tidigare i veckan av Funkisams Gösta Karlsson, som menar att de rutinmÀssiga samrÄden med handikapporganisationerna har uteblivit. Det har endast hÄllits möten om förÀndringar av det sÄ kallade mÄnadskortet, inte om generella taxehöjningar.

Och den politiska oppositionen verkar tagen pĂ„ sĂ€ngen Ă€ven den – trots att tekniska nĂ€mndens ordförande Karl-Johan Boberg (C) tidigare har hĂ€vdat att nĂ€mnden var enig kring besluten.

– SĂ„ Ă€r det absolut inte. NĂ€r det gĂ€ller egenavgiften har vi bara sagt okej till att se över den, vi har inte deltagit i nĂ„got Ă€ndringsbeslut, sĂ€ger Tommy Gardell (S), andre vice ordförande i tekniska nĂ€mnden.

Men Karl-Johan Boberg stÄr fast vid sin tolkning av det som skett hittills.

– Man kan konstatera att nĂ€mnden var enig. GĂ€llande dialog med Taxi Visby vet jag inget om det dĂ„ det ligger pĂ„ tjĂ€nstepersonerna, sĂ€ger han.

RÀkna med politisk strid i fullmÀktige pÄ mÄndag.
RÀkna med politisk strid i fullmÀktige pÄ mÄndag.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!