Mästarsushi på Fårö i sommar

Två kvällar i juli, 9:e samt 10:e, kommer Vinor Krog på Fårö att gästas av sushiexperten Joakim Lundblad som kommer att bjuda på många olika smaker från fjärran öster.

Maki sushi. Sjögräsrullen är fylld med lax och gurka. Rullen skivas upp och serveras liggande med snittytan uppåt.

Maki sushi. Sjögräsrullen är fylld med lax och gurka. Rullen skivas upp och serveras liggande med snittytan uppåt.

Foto: Dan Strandqvist

Gotland2013-06-24 15:07

Den 9:e och 10:e juli kommer Joakim Lundblads meny att serveras på Vinor Krog. Detta gästspel är, tillsammans med konserterna som restaurangen arrangerar på Stora Gåsemora Gård och vinprovningarna med Håkan Larsson, ett långsiktigt arbete för att främja nöje, mat och dryckeskulturen på Fårö och norra Gotland. Under den 10 års period Joakim var mat- och konceptutvecklare på Yasuragi Hasseludden har han bland annat gett ut två böcker om japansk mat och sushi. 2005 kom han in i Guinness världsrekordbok i perfekt sushitillverkning.

När helagotland.se kontaktar Joakim står han och fiskar efter abborre i Tingstäde träsk.

– Det viktigaste att tänka på när man tillagar sushi är att ha bra råvaror. Det särskilda sushiriset som blandas med vinäger är den viktigaste komponenten, säger Joakim Lundblad.

Han poängterar att riset ska kokas bra och att det måste vara färskt. Som måltidsdryck rekommenderar Joakim en god japansk ljusöl eller den japanska drycken sake.

Mästerkockens bästa tips:

  • Använd alltid färska råvaror
  • Använd särskilt sushiris (Finns att köpa i välsorterade matbutiker)
  • Koka riset väl och servera direkt
  • Servera gärna med en japansk ljusöl eller sake som måltidsdryck
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om