Fyra av fem förskoleavdelningar stänger under sommaren och det vanligaste är att de håller stängt i fyra veckor. Barnen erbjuds då plats på sammanslagna avdelningar, ofta på andra förskolor i närheten.
Josefine Wahlqvist valde att ha tvååriga dottern Elwira hemma under sommaren, från midsommar till slutet av augusti. Men även om Elwira inte satt sin fot på förskolan på över två månader får föräldrarna ändå betala full avgift, vilket innebär 1 260 kronor i månaden.
- Det är ganska mycket pengar man betalar för något man inte använder. Hon utnyttjar ju varken personal, mat, vatten eller någonting när hon är hemma.
Hur tycker du att det borde vara?
- Jag tycker att det borde vara en reducerad avgift när man har barnet hemma, kanske en halverad avgift under sommaren, säger Josefine Wahlqvist.
Förskoleavgiften tas ut 12 månader om året, oavsett hur mycket eller lite barnet utnyttjar platsen.
Det gäller både på Gotland och i resten av Sverige.
Men Josefine Wahlqvist menar att en mer generös inställning från regionens sida skulle kunna stimulera den befolkningsökning som man strävar efter.
- Regionen pratar om att man vill att fler ska flytta hit och att vi ska skaffa fler barn. Men jag skulle gärna vilja se lite mer välvilja. Vi försöker få ihop det med bolån och alla andra utgifter och när en så här stor dagisavgift dimper ner så blir det ganska tufft, säger Josefine Wahlqvist.
Slås ihop
Tidigare räknades förskoleavgiften på 11 månader, just för att de flesta barn var hemma en månad på sommaren. De barn som ändå behöver förskoleplats under semestertider kan få byta både avdelning och lärare.
På våren skickar regionens förskolor ut ett brev till föräldrar där de informerar om att förskoleavdelningar slås samman under sommaren. Föräldrarna rekommenderas i breven att ta ut sina semestrar under den perioden så att barnen kan stanna hemma. Endast vart fjärde barn erbjuds sommaromsorg i sin ordinarie förskola.
Det är en besparingsåtgärd, förklarar Ann Britt Björklund, systemadministratör på barn- och utbildningsförvaltningen.
- Förskolorna slås samman under sommaren för att det är färre barn där. Då gör man en besparing på vikarier för att kunna ha mer personal under resten av året då det är fler barn i förskolan.
Har ni diskuterat en reducerad avgift för dem som har barnen hemma på sommaren?
- Nej, den frågan har vi inte tagit upp på förvaltningen, säger Ann Britt Björklund.