Regeringen beslutar idag om en förordningsändring som gör det möjligt för högstadieskolor att införa distansundervisning. Syftet är att minska risken för smittspridning i skolans lokaler och i kollektivtrafiken. Regionen beslutar om det är en nödvändig åtgärd.
– Om smittskyddsläkaren bedömer att det kan bidra till att minska smittspridningen, så gör vi det. Vi måste hjälpas åt i den här extremt jobbiga situationen, säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.
Under fredagen kommer han att träffa representanter för facken och regionens rektorer för att besluta om det blir distansundervisning på någon högstadieskola.
– Vi ska också diskutera om det finns fler saker vi kan vi göra och få tips om vad andra har gjort.
Några åtgärder för att minska smittspridningen kan vara att anpassa schemaläggningen, använda tillfälliga lokaler och förlänga skoldagen. Markeringar i golvet, sprit för handtvätt och vädra är andra exempel på åtgärder.
Utbildningsminister Anna Ekström påpekar att det bästa är om skolorna kan vara öppna men att distansundervisning är ytterligare ett verktyg för att hindra smittspridning.
– Distansundervisning görs i undantagsfall som en sista utväg, säger Torsten Flemming och påpekar att det inte handlar om smittspridningen bland elever och lärare utan i samhället.
– Det är inte så att elever och lärare är smittade i hög grad. Vi har bara enstaka fall på arbetsplatserna.
Vilka skolor som kan få distansundervisning beror på hur eleverna påverkar trängseln, bland annat i bussar.
– Situationen ser olika ut för skolorna och vi får titta på olika lösningar. Till exempel är Fårösund ett litet högstadium medan Solbergaskolan i Visby har betydligt fler elever.
Om distansundervisning införs blir det sannolikt på deltid.
-Att ha distansundervisning årskursvis kan vara en lösning, säger Torsten Flemming.
Det skulle innebära att eleverna pluggar hemifrån var tredje dag. Flera av högstadieeleverna har redan fått prova på distansundervisning. Solbergaskolan, Romaskolan och Solklintskolan har testat och idag är det Högbyskolans tur.
– Solbergaskolans elever tyckte det var spännande att testa och de är redan drivna när det gäller digitala hjälpmedel.
Högstadieelever som pluggar på distans har rätt till skollunch.
– Där måste vi komma fram till bra lösning, säger Torsten Flemming och nämner måltidskupong och avhämtning.