"Det finns ingen som är beredd att betala mer för en morot som gått med en biogasfärja från Gotland än en som gått med lastbil från Skövde". Det menade Andreas Nypelius, ordförande för LRF Gotland, under ett riksdagsseminarium som hölls om den stundande upphandlingen av färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet.
Med på seminariet, som arrangerades av öns riksdagsledamöter Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) fanns förutom gotländska aktörer även representanter från Trafikverket och Trafikutskottet.
Inför nästa upphandling, som ska vara avklarad innan nuvarande avtal löper ut 2027, arbetar nu Trafikverket med fyra alternativa upphandlingsmodeller; på samma sätt som nu, i samlad upphandling med fartyg och drift i ett, med statligt ägda fartyg och upphandlad drift, statligt hyrda fartyg med upphandlad drift eller som fjärde alternativ, med statligt ägda fartyg och statlig drift.
– Med de här fyra modellerna ska vi även beskriva vilka konsekvenser de skulle få för de för de transportpolitiska målen, för boende och näringsliv på Gotland, en fossilfri trafik, kostnader, effektivitet och risker, säger Lennart Kallander, chef för Nationell planering vid Trafikverket.
På punkten för boende och näringsliv på Gotland var de gotländska representanterna eniga.
– Förbindelsen måste vara en del av den nationella infrastrukturen. Vi utgår från att Gotland får del av de stora satsningar som görs runt om i landet för bättre tillgänglighet och minskade transporttider. Vi vill kunna resa hållbart, men också med billiga och snabba resor för att kunna bidra till utvecklingen av samhället, säger Eva Nypelius (C).
Hur en bibehållen tillgänglighet och transporttid ska gå hand i hand med både klimatmål och ekonomiska mål om att det inte får bli för dyrt för varken resenär eller stat, återstår dock att se. Den preliminära planen är att ett upphandlingsunderlag ska vara klart till våren 2023, beroende av vilken modell regeringen väljer att gå vidare med.
– Vi lämnar ifrån oss ett första underlag på regeringsuppdraget den 15 september. Det underlaget handlar om de alternativa upphandlingsmodellerna, inte om hur trafikeringen ska gå till. När vi får en återkoppling från regeringen om vilken väg vi ska gå vidare med kommer vi att utreda trafikeringen och gå vidare med en upphandling, säger Lennart Kallander.