Gabriel Jonsson bjuder vinnarna till Gotland

I årets ”Keno vinnarveckor” bjuder Gabriel Jonsson, mästerkock och mannen bakom Youtubekanalen ”Ett gott land”, in vinnarna till en matupplevelse på Gotland. ”Helgen ska gå i den gotländska råvarans tecken”, säger han.

I sommar kan Kenospelaren vinna en matupplevelse på Gotland tillsammans med mästerkocken Gabriel Jonsson.

I sommar kan Kenospelaren vinna en matupplevelse på Gotland tillsammans med mästerkocken Gabriel Jonsson.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-03-31 13:20

År 2019 komponerade Gabriel Jonsson den trerättersmeny (hummersoppa, oxfilé provençale och brownie med vanilj- och vit chokladglass, violsnö och hallonsås) som gav honom segern i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock”. Sedan dess har han bott på en gård nära Visby varifrån han bland annat driver Youtubekontot ”Ett gott land”, med fokus på matlagning.

I kampanjen ”Vinnarveckor smaka på Gotland” tävlar Kenospelaren om några dagar tillsammans med Gabriel Jonsson på Gotland.

– Helgen ska gå i den gotländska råvarans tecken, säger han.

I vinsten ingår, utöver matupplevelser, transport, boende och en vinstsumma. Gabriel Jonsson vill att vinnarna ska få ”smaka på vad Gotland har att erbjuda”. Vilka råvaror som används mest beror på säsong.

– Men på sommaren när det här sker är det mycket sparris till exempel.

undefined
Gabriel Jonsson blev Sveriges mästerkock 2019.
undefined
Gabriel Jonsson tillbringar mycket tid i Gotlandsskogarna, gärna med geväret på axeln. Vilt står ofta på menyn.

Det som är speciellt med det gotländska köket tycker Gabriel Jonsson främst är närheten till lokala producenter.

– Det fina är verkligen att man kan åka runt och hämta upp allt från olika gårdar, utan att någonsin behöva åka några längre sträckor.

Många kopplar säkert ihop det gotländska köket med saffranspannkaka eller lamm. Gabriel Jonsson tycker om att blanda gotländska råvaror med andra kulturer.

– Om man bjuder in andra kök och andra länders matlagning blir det ännu intressantare.

Tips till amatörkocken

Gabriel Jonssons topp tre-tips till amatörkocken:

• Var inte rädd för att misslyckas, det krävs oftast flera tillagningar för att det ska bli bra.

• Använd sociala medier för att hitta inspiration på rätter och kök som du känner dig intresserad av. 

• Var öppen för alla typer av kök och råvaror, man vet aldrig vilken ny favoriträtt eller favoritråvara du kan få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!