År 2019 komponerade Gabriel Jonsson den trerättersmeny (hummersoppa, oxfilé provençale och brownie med vanilj- och vit chokladglass, violsnö och hallonsås) som gav honom segern i tv-programmet ”Sveriges Mästerkock”. Sedan dess har han bott på en gård nära Visby varifrån han bland annat driver Youtubekontot ”Ett gott land”, med fokus på matlagning.
I kampanjen ”Vinnarveckor smaka på Gotland” tävlar Kenospelaren om några dagar tillsammans med Gabriel Jonsson på Gotland.
– Helgen ska gå i den gotländska råvarans tecken, säger han.
I vinsten ingår, utöver matupplevelser, transport, boende och en vinstsumma. Gabriel Jonsson vill att vinnarna ska få ”smaka på vad Gotland har att erbjuda”. Vilka råvaror som används mest beror på säsong.
– Men på sommaren när det här sker är det mycket sparris till exempel.
Det som är speciellt med det gotländska köket tycker Gabriel Jonsson främst är närheten till lokala producenter.
– Det fina är verkligen att man kan åka runt och hämta upp allt från olika gårdar, utan att någonsin behöva åka några längre sträckor.
Många kopplar säkert ihop det gotländska köket med saffranspannkaka eller lamm. Gabriel Jonsson tycker om att blanda gotländska råvaror med andra kulturer.
– Om man bjuder in andra kök och andra länders matlagning blir det ännu intressantare.