Mat från ön allt mer eftertraktad
Snart kommer rykande färska gotländska rågbröd att kunna köpas i butiker över hela landet. Eskelunds hembageri i Visby har i dagarna slutit avtal med ett storföretag inom bakeoff-sektorn. 20 000 limpor i månaden ska levereras.
Och nu har man lyckats.
Redan i oktober i fjol blev bageriet godkänt som leverantör åt Nordic Bake Off, ett av Sveriges största företag när det gäller bakeoff produkter med försäljning över hela landet och även i Norge. I förra veckan blev avtalet klart.
Tre sorters grova limpor ska levereras. 36 pallar bröd eller 20 000 limpor kommer varje månad att lämna bageriet i Visby för försäljning på fastlandet.
- Det innebär en ökning av vår omsättning med tio procent, säger Eskelunds vd, bagaren Håkan Jakobsson
I pengar räknat blir det en omsättningsökning på drygt två miljoner kronor. Företaget räknar med att behöva nyanställa en till tre personer, redan nu har man ökat med en halv tjänst.
Gotländsk mat i ropet
På sikt hoppas man kunde öka leveranserna till fastlandet och få med fler, nya produkter.
Intresset för gotländsk mat, inte bara bröd utan även andra produkter är stort just nu.
- Gotländsk mat är i ropet som aldrig förr, konstaterar Peter Daun som jobbar i nätverket Goda Gotland för Almi.
- Konsumenterna vill ha mat med ett tydligt ursprung. De vill ha ett förhållande till maten och helst ett ansikte bakom produkten, säger Håkan Jakobsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!