"Mat lagar man för att glädja"

Emelie Marklund vill ge sina gäster en upplevelse utöver det vanliga - och samtidigt erbjuda såväl god som nyttig mat.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-09-03 04:00
- Matlagning är ett skapande, något du gör för att glädja någon annan, säger den nyinflyttade östgötskan som satsar på en året-runt-öppen, ekologisk restaurang/café mitt i Visby.

Kock - och musiker
Emelie Marklund, med rötterna i Östergötland, lämnade i våras stressen och storstadslivet i Stockholm, tog med sig sin katt och flyttade till Visby.
Och tanken med flytten är, bokstavligt talat, god.
Emelie Marklund driver sedan ett par månader tillbaka ett café i Krukmakarens hus i Visby.
- Jag har jobbat som kock i många år och kände att jag behövde se något annat, göra något nytt, förklarar Emelie Marklund, som annars i grunden inte bara är kock utan också musiker.

Nyttigt och roligt
- Inom musiken gör man något som försvinner, det går liksom inte att ta på. Matlagning är lite samma sak, man gör något för någon annan. Här kan jag göra det jag vill, utifrån mitt eget tänk, hitta min egen stil, säger Emelie entusiastiskt om sin nystartade restaurang- och caférörelse.
Emelies stil är ren, ekologisk, nyttig - och rolig - mat.

Allt görs från grunden
- Mat ska vara rolig, lustfylld. Jag gör allting från grunden, och då vet jag också exakt vad mina rätter och mina kakor innehåller, säger Marklund, som själv är allergisk mot paprika och därmed vet vikten av att känna till innehållet i det man stoppar i sig.
Den nyblivna gotländskan - som dock varit deltidsgotländska i 15 år innan den permanenta flytten hit - är noga med att betona att mat inte behöver vara tråkig för att den är ekologisk eller vegetarisk. Eller både och. Hennes restaurang inte är dock inte strikt vegetarisk, även om vegetariska rätter går att få.

Utan tillsatser
Hon väljer noga sina råvaror och kikar alltid på var varan är producerad, hur den framställts och vad den innehåller.
- Mat utan tillsatser är nyttigare än mat med alla möjliga aromämnen och konserveringsmedel i. Jag vill inte ha en tomat som odlats fram på konstgjord väg långt härifrån - jag vill ha en grönsak som haft ett liv, jag vill veta var den är född, skrattar hon, och tillägger:

Rätt i samvetet
- Och jordens resurser är faktiskt inte oändliga. Det ska kännas rätt i samvetet, och man ska känna hur bra man mår av att ha ätit mat utan tillsatser, säger Emelie Marklund, kvinnan bakom restaurang-Visbys nyaste ekologiska tillskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om