Det var Eldrimner, landets nationella center för Mathantverk, som höll i kursen med syftet att förmedla kunskap och inspiration till de deltagande mathantverkarna, för både de i starten och mitt i yrket. Wenche Lindvall från Gutö delikatesser lärde ut traditionella metoder som finns för grönsaksinläggning, men självklart med nya smaker. Deltagarna fick lära sig att göra picklad lök och svartvinbärsketchup, som båda är medaljörer i SM i mathantverk.
Anna Kälvebrand från Ostmakeriet i Skärgården höll i ystningskurs där hon förmedlade budskapet att ta tillvara på hela råvaran, även vasslet.
– Man kan göra sorbét, bodybuilder-pulver, djurfoder och baka med det. Om ni vill experimentera med något, så gör det med vassle, säger Anna Kälvebrand till eleverna.
Programansvarig Ellinor Andersson, var givetvis även på plats för att följa med eleverna under dagen.
– Vi brukar säga till eleverna från hage till mage. De ska veta vilket bageri de köper från, vad för mjöl, hur de bakar, hela resan. Vi skapar ju mat- och baksjälar där de ska få lära sig känna mycket för råvaran. Som en förståelse om vad ost faktiskt är, att det är mer än bara en ostskiva man har på mackan. Får vi in intresset i dem, så har vi lyckats.
Ida Lundström från Eldrimner var en av de som var på plats för att hålla i dagens olika föreläsningar och kurser, som innehöll tips och knep för att göra mat från grunden och få en större kännedom om mathantverk utan tillsatser.
– Många som är här i dag kommer kanske arbeta eller driva egen restaurang själva någon gång eller vill bli mer medvetna som konsumenter. Vi vill därför lyfta vikten av vad för råvaror och producenter man väljer, kanske varför man ska välja en svensktillverkad stekost i stället för en utländsk och även lära sig hur man gör sin egen. Eller att kanske använda sig av flera lokala producenter från Gotland och skapa ett samarbete med mathantverkare från ön.
I tider som dessa är valet lätt att man annars försöker hålla tillbaka kostnaderna genom att i matbutiken välja ett lågprisalternativ, men Ida Lundström tycker man ska tänka en extra vända till.
– Man behöver slå upp ögonen för att mat faktiskt får kosta ibland. Det kan inte alltid vara så att man måste kapa kostnaderna. Man behöver reflektera över vad man köper och tänka över vilka producenter man vill stötta. När man supportar lågprisalternativ, väljer man ju också bort många av de lokala producenterna som sliter för sitt. Det handlar ju även om arbetstillfällen i Sverige om man väljer en lokalproducerad vara.
Gymnasieeleven Emilia Björklund som läser sitt första år på restaurang-linjen tyckte det var väldigt roligt att lära sig göra mat på ”riktigt”.
– Jag vill gärna ha en egen restaurang i framtiden och då är det väldigt coolt att kunna göra sin egen ost. Det blir som en status att man faktiskt kan göra det själv och inte bara köpa in den.
Vad vill ni skicka med för tips till andra?
– Välj råvaror och produkter med omsorg. Fundera på vad du stöttar med ditt köp och det du väljer i butiken, säger Ida Lundström.
– Man kan lätt göra sin egen grönsaksfond av rester från grönsaker, som morotsskal. Det blir mycket godare att göra sin egen fond än den man köper. Dessutom minskar det matsvinnet vilket är väldigt bra för planeten, säger Emilia Björklund.