Matematik som gemensam nämnare i en ny utställning

Gotland2005-09-24 06:00
- När man går in i Bagdad fattar man inte att det är en utställning som handlar om matematik. När man går ut därifrån förstår man att matematik är kul och mycket mer än bara siffror på papper.
18-åringens summering av Fenomenalens nya utställning på Fornsalen sammanfattar väl vad det hela handlar om. Matematik är ämnet i Bagdad, härifrån till oändligheten.
I utställningen möts besökarna av Al-Khwarizmi, en matematiker som levde på 800-talet i Bagdad. Där finns också Sonja Kovalevsky, ryska, radikal och matematiker, verksam som professor i Stockholm på 1800-talet, samt Hypatia, en grekinna, filosof och matematiker som levde i 300-talets Alexandria.?
De tre personerna, gestaltade av Fenomenalens museipedagoger, fungerar som följeslagare på en matematikens resa i tid och rum. Deltagarna tas med in i en tältstad med plats för olika teman med matematik i alla dess former och uttryckssätt är gemensam nämnare. Allt i utställningen handlar om matematik men det är en matematik utan pekpinnar och fri från gamla tiders rödpenna och bockar i kanten. I stället får besökarna leka med siffror, med geometri och symmetri, och med knep och knåp, prova på en lustfylld matematik. På köpet kommer insikt i att matematik är så mycket mer än att bara räkna.
Verklighetens Bagdad ligger vid floden Tigris och är en stad grundad på 700-talet. Den var en gång huvudstad i det abbasidiska kalifatet, då rik på kultur och handel i centrum för Orientens karavanvägar.
- I utställningen möts olika tider och kulturer. I dag är matematik ett universellt språk, säger Jan Ryegård. Efter 17 år som Fenomenalens frontfigur blir nu Bagdad hans sista utställning. Denna lördag är det vernissage på utställningen som pågår till den 11 december. Under utställningstiden tas bokade grupper emot på förmiddagarna och på eftermiddagar och helger är utställningen öppen för allmänhetens besök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!