Det har rapporterats mycket om vanförhållanden inom äldreomsorgen på sistone.
Men på Iliansgården i Hemse öppnar man dörrarna för att visa en helt annan bild - där de boende har det bra och boendet rent av kan komma att vinna pris för maten som serveras där.
- Jag älskar det här jobbet, säger Inga-Maj Nyman, aktiverare.
Det är torsdag och i köket lagar boende och personal lunch tillsammans, "Mormors soppa" står på menyn och här är maten så bra att man nu har nominerats till tävlingen Arlas guldko, som kallas matbranschens oscar. Man är nominerad i kategorin "Bästa seniorservering".
Vana handlag
- Mormors soppa är ett recept jag lärt mig av min mormor Bertha från Finland, säger Ann Erlandsson.
Hon arbetar som vårdare och hjälper till med att skära upp morötter, palsternackor och andra rotfrukter. Aina Wahlby som bor på äldreboendet Iliansgården hackar med ett vant handlag.
- Sånt här har man gjort sedan barndomen. Det är väl inget särskilt med det, säger hon.
Men det är just vad det är. För närmare åtta år sedan började man att laga maten själva på det här äldreboendet, som har inriktning mot demensvård.
- Vi lägger upp det så att de boende alltid är med. Det är vårt sätt att arbeta och det gör att man känner ett värde i vardagen, säger Inga-Maj Nyman.
Doftar gott
Det doftar gott när Mormors soppa lagas och i en annan del av boendet bakar man kanelbullar. Allt för att det ska kännas så hemtrevligt som möjligt och på en soffa har katten Sigge kurat ihop sig för en middagslur.
- Matlagningen sitter i ryggmärgen på många av de äldre, särskilt kvinnorna. Den här generationen är inte van att äta färdiglagad portionsförpackad mat och har man varit bondmora hela sitt liv så är det här en del av vardagen, säger Inga-Maj Nyman.
Matlagningen har blivit ett sätt att hänga upp tillvaron, något som är särskilt viktigt på ett boende inriktat på vård av dementa. På Iliansgården har maträtterna blivit ett sätt att hålla reda på dagarna, något som hjälper boende som har olika demenssjukdomar. På torsdagar lagar man soppa.
- Det hjälper till att hålla reda på dagarna. Vi kan aldrig bota någon, men det här skapar ro och balans. Det handlar inte bara om att laga näringsriktig mat, det skapar en hemtrevlig känsla och ger lugn till de boende, säger Inga-Maj Nyman.
Föregångare
Iliansgården består av avdelningarna Solrängi, Ängstäppan och Åkerlyckan. Man är det enda äldreboendet på Gotland där både personal och boende deltar i matlagningen.
- På vissa äldreboenden lagar man maten, men det är bara vi som gör på det här sättet, säger Agnethe Näslund som är chef för boendet.
Nominerad för pris
Många i personalen har upprörts över de vanförhållanden på äldreboenden som uppdagats under senare tid.
- Man tar illa vid sig när man hör om det, så det kan vara på sin plats att någon berättar om att det inte är så överallt, säger Inga-Maj Nyman.
Den 11 april kan man rent av vinna pris för sin matlagning, då utses vinnaren av Arlas guldko.