Maten på Gråbo en trygghetsfaktor
År 1977 öppnades boendet. I en tidningsartikel kallades det Pensionärshotellet. Det innehöll 107 lägenheter. I tidningsartikeln framgår att hyresgästerna sköter sig själva i den utsträckning handikapp och ålderskrämpor medger. Som en extra trygghetsfaktor för den som vill och behöver, fanns en rad servicemöjligheter. Dygnet runt. Till en början serverades mat, till dem som ville, i Gråboskolans matsal men flyttades senare till boendets egen matsal. Viss service är sedan dess bortplockad.
För ca fem år sedan sålde Regionen fastigheten till Gotlandshem, samtidigt som de även gav ifrån sig ansvaret för kösystemet. Samma sak hände Åkermanska fast till en annan köpare, och där försvann möjligheten att få lagad mat på boendet. "Beklagligt. Det var ju inte avsikten." var politikernas kommentar.
Nu ville de göra likadant på Gråbo. Ett av argumenten är, att fastigheten ägs av Gotlandshem (helägt av Regionen), som även inkluderar lägenheterna i sitt kösystem. Fanns det redan vid överlåtelsen en baktanke? Nu använder Regionen det för att skjuta ifrån sig ansvaret.
De trycker även på, att serveringen är öppen för allmänheten och konkurrerar med privata näringslivet. TRAMS! för att citera Carl Lidbom. Hittills har det varit 4-5 65-plusare, som utnyttjat möjligheten. Hur många från allmänheten är det, som varje dag äter i lasarettets matsal?
Enligt politikernas insändare kostar måltidsserveringen skattebetalarna 400,000 kr per år. Jag vet inte hur det är framräknat, men den väsentliga frågan är "hur mycket sparar Regionen på att avveckla?" De särkostnader för verksamheten, som kan sparas, är råvarukostnaden och hantering av maten, som ska serveras på Gråbo. Personalkostnaden vid Lasarettets kök skulle troligen inte beröras, och serveringspersonalen vid Gråbo skulle enligt tidigare artikel få vara fortsatt anställda i Regionen. Hyran för lokalen på Gråbo går till det helägda Gotlandshem. Dessutom försvinner den intäkt, som pensionärerna betalar för maten. 90 kr för serverad mat och 65 kr för hämtmat. Besparingen torde bli +-0.
Om jag har fel, får Regionen gärna återkomma med en specificerad framräkning av den tänkta besparingen.
Låt nu serveringen av näringsriktig kost till pensionärerna få vara kvar. Det är en av de trygghetsfaktorer som var syftet, när anläggningen en gång byggdes.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!