Materialet skeppas till fastlandet – och eldas upp

I början av året kom en ny lag om att gamla textilier ska återvinnas i stället för att brännas eller deponeras. På Gotland finns det ännu inget system för de kläder och andra textiler som inte kan säljas som begagnat. Därför eldas de upp på fastlandet.

“Det är klart att allt som är bra för miljön ska vi försöka med“, säger Andreas Thomsson, enhetschef för renhållningen på regionen, som står vid textilcontainern på återvinningscentralen i Visby.

“Det är klart att allt som är bra för miljön ska vi försöka med“, säger Andreas Thomsson, enhetschef för renhållningen på regionen, som står vid textilcontainern på återvinningscentralen i Visby.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2025-02-24 05:10

– Det finns tyvärr ingen anläggning, eller någonting här på Gotland, som kan ta hand om resten, säger Andreas Thomsson, som är enhetschef för renhållningen.

Det har gått nästan två månader sedan det blev förbjudet att slänga textilier i soporna. Det är regionens ansvar att det finns ett system för att samla in, sortera, transportera och återvinna avfallet.

– För hela och rena textiler försöker vi ju se till att allting ska tas om hand här på Gotland, men vi har också den här mängden med textil som det fortfarande kanske går att göra något nytt av, förklarar Andreas Thomsson.

De trasiga och smutsiga textilierna samlas bara in på fyra platser på ön och de blir inte återvunna till ny textil.

– Vi har containrar för övrig textil men den går till energiåtervinning, säger Andreas Thomsson, som visar den öppna containern på återvinningscentralen i Visby.

Textilavfallet transporteras därifrån till en anläggning på fastlandet, för att brännas och därmed kunna värma upp bostäder kopplade till fjärrvärmenätet.

– Vi håller vi på med en upphandling för att det ska bli ny textil i stället, men det är väl så långt vi har kommit med det just nu, säger Andreas Thomsson.

undefined
Det som slängs i textilcontainern kommer i nuläget att gå till energiåtervinning och inte materialåtervinning. “Det innebär att den blir fjärrvärme, så det blir inte ny textil“, säger Andreas Thomsson.

Även om cheferna på avfallsenheten visste att lagen skulle införas, var de inte förberedda.

– Det var vi nog inte. Vi har varit lite underbemannade och har haft andra stora upphandlingar som har tagit upp väldigt mycket tid. Vi har jobbat med det här parallellt, men inte riktig så mycket som vi hade velat och behövt, säger Andreas Thomsson.

Lösningarna fanns inte heller nationellt när lagstiftningen kom.

– Det hade väl varit bra om man kanske såg till att hela kedjan fanns på plats innan man införde ett sådant här lagkrav. Sedan försöker alla att göra så gott man kan och försöker uppfylla de krav som finns, men när inte avsättningen finns är det väldigt svårt, säger Andreas Thomsson.

undefined
“Infrastrukturen finns inte riktigt för det i Sverige än.“, säger Andreas Thomsson om kretsloppet där gammal textil kan återvinnas till ny textil.

Det är inte bara på Gotland som det saknas anläggningar, där textilavfallet kan tas emot för återvinning.

– Kommunerna slåss för att hitta avsättning och de få anläggningar i Sverige som finns är redan fulla och de vill inte ta emot mer. Det är därför vi har lite problem att hitta det som just ska gå till materialåtervinning, det kanske inte blir just nya kläder men det kanske blir någon annan textil av det eller stoppning, säger Andreas Thomsson.

Det ställer även krav på att textilierna ska hållas rena från smuts och torra från mögelsporer. Det får inte heller förekomma gifter från textiltillverkning.

– När det är dags för materialåtervinning då vill vi inte ha med den textilen däri. Så vi måste hitta ytterligare en utsortering, och det blir en väldigt stor apparat av det här. Som jag tror nu kommer den att få gå i det som kallas för brännbart.

undefined
Avfallet i textilcontainern bränns i nuläget på fastlandet för att genera fjärrvärme, men det finns i nuläget ingen hantering för att återvinna materialet.
undefined
Förbudsskylt vid textilcontainern på Återvinningscentralen i Visby. Nej tack till: “Fodrade klädesplagg, skor, läderprodukter, kuddar, täcken och madrasser“.
undefined
Exempel på avfall som ska sorteras. Den fodrade ryggsäcken går till energiåtervinning och garnrester, håliga strumpor, trasiga joggingbyxor och en t-shirt med målarfärg läggs i textilcontainern, som i nuläget också går till energiåtervinning.

Syftet med lagen är att gammal textil ska ses som en resurs, snarare än som skräp.

– Alla lagar som är till för att förbättra miljön är bra. Sedan får alla jobba för infrastrukturen och se till att uppfylla lagen, säger Andreas Thomsson.

Även om det dröjer innan allt fungerar på ön är det redan olagligt att slänga textilier i soporna. Gotlänningar måste därför lämna sitt textilavfall på återvinningscentralerna i Visby, Slite, Hemse eller Klintehamn.

– Det ska samlas in separat, så man får ta sig till någon av de fyra helt enkelt, säger Andreas Thomsson och tillägger att nya behållare för textilavfall även ska finnas i Burgsvik, Fårösund och Ljugarn till våren.

undefined
“Vi hade återbruk och den andra textilinsamlingen var redan på plats, så vi uppfyller en stor del, men det är den här sista biten med materialåtervinning som är kvar“, säger Andreas Thomsson.
Sortering av textil

Från 1 januari 2025 är det förbjudet att kasta textilier i den vanliga soppåsen för förbränning.

Kläder, skor, accessoarer eller hemtextil som är lämpliga att använda igen bör i första hand lämnas till frivilligorganisationer, second handbutik eller återanvändning på annat sätt. De kan också lämnas in i förslutna plastpåsar för återbruk på återvinningscentralerna i Visby, Hemse, Slite och Klintehamn.

Trasiga eller utslitna textilier som inte längre kan användas ska lämnas i containrarna för textilåtervinning, på återvinningscentralerna i Visby, Hemse, Slite och Klintehamn. Där kommer textilavfallet att lagras tills vidare och sedan skickas till energiåtervinning. När alla Gotlands återvinningscentraler har nya containrar på plats är planen att de textilierna istället ska gå till materialåtervinning.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!