"Matilda III" - ett test på Näsudden

Det är bara drygt åtta månader sedan Vattenfalls vindkraftverk "Matilda II" sprängdes efter att ha tjänat ut.Men redan i går påbörjades monteringen av hennes efterträdare på Näsudden.Och i april är det tänkt att "Matilda III" ska provköras.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2009-02-25 04:00
I juni i fjol raserades Vattenfalls trotjänare "Matilda II" efter att ha satt världsrekord för vindkraftverk i mängden producerad el, 61,4 gigawattimmar.
Men Vattenfall Vindkraft är inne i en hektisk period med högt satta mål, och därför var det bråttom att skaffa en ersättare.
- Det var ett otroligt snabbt bygglov, säger Sven-Erik Thor, "sponsor", det vill säga ekonomi- och genomförandeansvarig, på Vattenfall Vindkraft.
I går började ett arbetslag från den tyska leverantören Kenersys resa det nya kraftverket. Man hann med den nedersta delen, cirka tolv meter hög och 60 ton tung.

Ingen bjässe
Resten av tornet ska vara klart under veckan, och i nästa vecka ska förhoppningsvis det 55 ton tunga maskinhuset lyftas på plats. Och de 50 meter långa rotorbladen, vardera tio ton tunga.
Utvecklingen går mot allt större vindkraftverk. Men "Matilda III" (som kraftverket egentligen inte heter, men kallas ibland ändå) är ingen bjässe. Navet sitter bara cirka fem meter högre, på 85 meter, än det gamla.
Och effekten är faktiskt lägre, 2,5 megawatt mot 3.
- Det här vindkraftverket är egentligen tänkt för lågvindsområden, det vill säga där det inte blåser så mycket. Till exempel i skogsområden, säger Sven-Erik Thor.
- Därför har det stora rotorblad och inte så hög effekt, till skillnad mot vindkraftverk till havs som har kortare rotorblad och ändå högre effekt.

Snabbt bygglov
- Anledningen till att vi bygger det här är att vi ville utvärdera det eftersom det kommer från en ny leverantör. Och Näsudden är liksom vårt laboratorium, plus att det gick snabbt att få det på plats här. På andra ställen kan det ta åratal att få bygglov.
Vattenfall Vindkraft har stora planer. Till år 2030 vill man ha ökat vindkraftskapaciteten till 49 terawattimmar från dagens lite drygt 1. Då måste man bygga också där förhållandena inte är optimala.

Står i fem år
På öppna platser möter vindkraftverk ofta på motstånd, till havs är det i dagsläget för dyrt. Då återstår att bygga i skogen.
- Därför får vi framtiden se vindkraftverk som är 100 meter höga, kanske 120.
Kanske får vi se dem på Näsudden också, för utprovning.
- Det här kraftverket står här i kanske fem år. Sedan plockas det nog ner och sätts upp någon annan stans för produktion, säger Sven-Erik Thor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!